BiH
194

Ahmetović: Dosta nam je Inzkovog jalovog izražavanja zabrinutosti

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sadik Ahmetović izjavio je za Klix.ba u povodu današnje odluke Ustavnog suda RS-a o vetu Bošnjaka kako visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko konačno treba izaći s jasnom odlukom, a ne "s jalovom pričom da je zabrinut".

Ahmetović je rekao da Ustavni sud RS-a od samog osnivanja nije radio u interesima konstitutivnih naroda u manjem bh. entitetu, već isključivo u skladu s politikom vlasti.

"Ustavni sud RS-a sada radi pod pokroviteljstvom jedne političke stranke, a to je SNSD. Ovo je odluka koja će sigurno ostaviti svoje posljedice u ustavno-pravnom sistemu BiH", kazao je Ahmetović.

On je dodao da je današnjom odlukom bespotrebno stvorena dilema šta je starije Ustavni sud RS-a ili Ustavni sud BiH.

"Ustavni sud RS-a devalvirao je odluku višeg ili vrhovnog pravnog organa koji štiti Ustav BiH. Neophodno je da Ustavni sud BiH izrekne mjeru zaštite svojih odluka. Vrijeme je i da Tužilaštvo BiH reaguje na krivična djela kršenja Ustava BiH, ako već i ono nije u službi političkih stranaka", rekao je Ahmetović.

Istakao je da je teško raspravljati o derogiranju odluka Ustavnog suda BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH s obzirom na to da je svima poznat stav političkih stranaka iz RS-a o ovim pitanjima.

"Ovdje se ne radi samo o datumu, već o udaru na odluke Ustavnog suda BiH i to nas sve treba zabrinuti. Valentin Inzko treba izaći s jasnom odlukom, a ne s jalovom pričom da je on kao zabrinut. Dosta nam je te priče kako su zabrinuti ili kako razmatraju jer to ništa neće spriječiti", kazao je Ahmetović.

Zaključio je kako se boji da će pasivnost OHR-a otvoriti proces razgradnje države BiH posebno zbog toga što u programskoj deklaraciji SNSD-a stoji da je jedan od ciljeva ove političke stranke raspisivanje referenduma o nezavisnosti do kraja 2017. godine.

Podsjećamo, Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske odlučilo je da nije povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda u vezi s odlukom o raspisivanju referenduma o Danu RS-a u manjem bh. entitetu.

To bi u prijevodu značilo da vlasti u RS-u više ništa ne sprečava da objave odluku o raspisivanju referenduma u Službenom listu RS-a, čime će ona i stupiti na snagu.