BiH
74

Ahmetović: Dodik današnjim referendumom ispituje snagu Ustavnog suda BiH i međunarodne zajednice

Piše: Er. M.
Sadik Ahmetović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sadik Ahmetović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zatsupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sadik Ahmetović rekao je za Klix.ba kako predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik današnjim referendumom ispituje snagu odluka Ustavnog suda BiH i međunarodne zajednice.

"Ako nakon ovoga kršenje odluka Ustavnog suda BiH bude prolazilo nekažnjeno i ukoliko se to uspostavi kao princip onda ćemo doći u stanje nepoštivanje vrhovnog pravnog autoriteta u zemlji. To može otvoriti razne procese destrukcije i destabilizacije BiH", kazao je Ahmetović.

S obzirom na to da je Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) u BiH dio Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ahmetović smatra da treba doći do sankcija.

"Ako ne dođe uspostavit će se još jedan princip, a to je da međunarodna zajednica nije u stanju da zaštiti Dejtonski mirovni sporazuma, odnosno da je nemoćna da spriječi kršenje sporazuma. Očekujem jasno očitovanje Tužilaštva BiH i OHR-a", dodaje Ahmetović.

Na pitanje kako komentariše nemogućnost pravosudnih institucija BiH da osigura sprovođenje odluka Ustavnog suda BiH, Ahmetović odgovara da ne želi komentarisati rad Tužilaštva BiH.

"Mogu kazati da kršenje Ustava BiH i nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH predstavlja krivično djelo. Shodno tome svi oni koji su odgovorni za provođenje zakona obavezni su da to istraže i pokrenu postupci. To građani očekuju od pravne države", rekao je Ahmetović.

Rad glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića nije htio komentarisati ističući kako nije zadovoljan borbom protiv kriminala i korupcije te krivičnih djela vezanih za narušavanje ustavno-pravnog sistema BiH.

"Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH organ je koji treba ocijeniti rad Gorana Salihovića. To nije nadležnost Parlamentarne skupštine BiH. Mi moramo uspostaviti princip da ne govorimo o onome za što nismo nadležnosti, ali moramo kazati da su kriminal, korupcija i krivična djela vezana za kršenje ustavno-pravnog poretka BiH, najveće prijetnje ovoj zemlji", zaključio je Ahmetović.