Na Salzburg forumu u Mađarskoj
0

Ahmetović: Borba protiv trgovine ljudima u BiH počela je davati vidne rezultate

FENA
Ministar sigurnosti Bosne i Hecegovine Sadik Ahmetović učestvuje na ministarskoj konferenciji Salzburg foruma, koja se održava u Matrahaziju u Mađarskoj, saopćeno je danas iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Ministri unutrašnjih poslova zemalja srednje i jugoistočne Evrope razgovaraju o sigurnosti na cestama, ilegalnim migracijama i trgovini ljudima te o drugim relevantnim pitanjima.

Ahmetović je tokom svog obraćanja istakao da Bosna i Hercegovina već niz godina organizovano i koordinirano pristupa borbi protiv ilegalnih migracija i trgovine ljudima.

“To je počelo da daje vidne rezultate kroz sve uspješnije istraživanje ovog vida kriminaliteta i gonjenje počinilaca, ali i kroz identifikaciju, pružanje pomoći i podrške žrtvama te podsticanje njihove socijalne uključenosti”, kazao je.

Ahmetović se obratio i tokom diskusije o kibernetičkom kriminalu, istakavši da je u Sarajevu nedavno održana veoma uspješna međunarodna konferencija o ovoj temi, koja je bila od velikog značaja kako za Bosnu i Hercegovinu tako i za zemlje u okruženju.

"Neophodno je unaprijediti i razvijati sve vidove međunarodne operativne policijske saradnje u ovoj oblasti s ciljem efikasne prevencije i borbe protiv visokotehnološkog kriminala naročito kad je udružen s različitim oblicima organizovanog kriminala“, kazao je.

Ministar Ahmetović će sutra prisustvovati sastanku Komiteta ministara Konvencije o policijskoj saradnji u jugoistočnoj Evropi (PCC SEE).

Tokom održavanja konferencije Salzburg foruma predviđeno je i potpisivanje sporazuma između Bosne i Hercegovine i Rumunije o readmisiji osoba koje borave bez dozvole.