Skenderija
0

Agrofood - promocija zdrave hrane od 17. decembra

FENA
Centar Skenderija i Sarajevski sajam organizirat će od 17. do 20. decembra u Sarajevu međunarodnu manifestaciju "Agrofood - Promocija zdrave hrane 2009".

Učešće na manifestaciji do sada je najavilo više od 30 izlagača iz cijele BiH i zemalja regiona, najavljeno je iz Centra Skenderija.

Pored voća i povrća, marmelada i pekmeza, suhomesnatih proizvoda, te tradicionalnih jela i pića posjetioci će moći nabaviti i med te ostale pčelinje proizvode, kao i ljekovito bilje i preparate.

Manifestacija ima za cilj da okupi proizvođače hrane s prostora BiH i šireg okruženja te da promovira oblast zdrave hrane.

Susreti proizvođača zdrave hrane u BiH i regiona doprinose da se širi krug ljudi informira o toj djelatnosti i njenim proizvodima.

Komparativne prednosti u proizvodnji hrane ogledaju se u domaćoj sirovinskoj osnovi, raznovrsnom asortimanu proizvodnje te mogućnosti proizvodnje zdrave hrane za kojom postoji visoki interes na bosanskohercegovačkom i inostranom tržištu.

Opredjeljenje Centra Skenderije i Sarajevskog sajma jeste pokrenuti javnost i probuditi svijest kod donosilaca odluka na svim nivoima vlasti u BiH da ovoj prosperitetnoj djelatnosti posvete daleko više pažnje nego do sada, kroz poticajne mjere, zdravstvenu zaštitu, jaču veterinarsku kontrolu, ali i putem pomoći udruženjima zdrave hrane na svim nivoima u BiH.