BiH
67

Agonija se nastavlja: BH Airlinesu oduzet certifikat za letenje

Piše: I. P.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
BH Airlines je prošle sedmice izgubio certifikat AOC 8 Air Operator koji aviokompanijama dozvoljava da vrše komercijalne letove.

Certifikat dodjeljuje i oduzima nacionalna agencija za avijaciju, što je u slučaju Bosne i Hercegovine Direkcija za civilno zrakoplovstvo ili BHDCA. Certifikat će ostati oduzet do drugog oktobra, a sudbina BH Airlinesa je nakon tog datuma i dalje neizvjesna.

"Na osnovu spoznaje da nas je HETA blokirala već duži period, BHDCA je stornirana, odnosno zaledila certifikat", potvrdio je direktor BH Airlinesa Amir Jažić za Klix.ba.

Leasing kompanija HETA je još 20. aprila blokirala račune bh. aviokompanije, a od juna je BH Airlines suspendovao sve redovne i charter letove.

Jažić se ipak nada da će certifikat biti vraćen i prije roka zakazanog za drugi oktobar. Također, ističe da se avioni redovno održavaju kako bi bili spremni za let.

"U rješenju piše da imamo obavezu održavati letjelice u tzv. hladnom režimu i da u tom slučaju svakih sedam dana radimo pregled aviona da bi oni, čim se skine zabrana, mogli stupiti u letačku operaciju", objasnio je Jažić.

On je dodao da je obnavljanje ugovora sa HETA-om uslov svih uslova i da će se nakon potpisivanja avioni vinuti u nebo. Ipak, Jažić nije mogao sa sigurnošću reći u kojem su stadiju pregovori koje Vlada Federacije BiH vodi sa HETA-om.

Podsjećamo, prošlog mjeseca je iz Sindikata BH Airlinesa saopćeno kako će kompanija vjerovatno pod stečaj ukoliko HETA ne pristane na prijedloge Vlade.