BiH
0

Agonija radnika Hidrogradnje se nastavlja, traže smjenu Nikšića i Trhulja

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Nekoliko stotina radnika "Hidrogradnje" okupilo se danas ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu gdje traže ostavku premijera Nermina Nikšića i federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Erdala Trhulja.

Razlog za ovaj potez i nastavak štrajka ovog preduzeća, navode radnici , jeste taj što Vlada nije ispoštovala niti jedno obećanje postignuto sa Sindikatom 21. oktobra.

Predstavnici Sindikata "Hidrogradnje" 21. oktobra potpisali su sporazum sa premijerom Nikšićem i ministrom Trhuljem, što je tada rezultiralo prekidom štrajka.

Predsjednik Sindikata "Hidrogradnje" Redžep Tufekčić kazao je da za dva mandata Uprava i Nadzorni odbor ništa nisu uradili za "Hidrogradnju", te su, po njegovim riječima, trošili novac koje je ovo preduzeće zaradilo prije 20 godina.

Naglasio je i da se radnicima ne uplaćuju doprinosi, a "što je ideja Uprave i Nadzornog odbora, u saradnji sa Vladom Federacije".

"Mi molimo Upravu i Vladu da rade po zakonu i da budemo adekvatno nagrađeni za svoj rad", kazao je Tufekčić, te dodao da "Hidrogradnja" radi posao od prije tri godine koji je našla stara Uprava.

Radnici pozivaju Nikšića i Trhulja i da ih prime na razgovore.