Ukoliko bude sve po planu
50

Agencija za lijekove BiH ubrzano radi na legalizaciji kanabisa, zakon uskoro pred Vijećem ministara

S. Š.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Saša Magazinović prvi je pokrenuo priču o legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe. Prema njegovim riječima, ovaj zakon bi se uskoro mogao naći i pred državnim ministrima.
Legalizacija kanabisa je tema o kojoj se u BiH priča već duže od sedam godina. U maju prošle godine je imenovana komisija koja će raditi na ovom pitanju, a zagovornik cjelokupne ove priče je zastupnik Magazinović.

Osim komisije, na ovom pitanju radi, naravno, i Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH. Prema riječima Magazinovića, agencija ubrzava proces legalizacije kanabisa.

Naime, kanabis - konoplja, njene smole i tinkture bi se po prijedlogu Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH uskoro trebali drugačije tretirati.

"Danas je zakonom sve to strogo zabranjeno za korištenje. Predloženom odlukom, kanabis se iz tabele zabranjenih supstanci prebacuje u tabelu supstanci čije korištenje je dozvoljeno pod strogom kontrolom, što je preduvjet za legalizaciju upotrebe kanabisa u medicinske svrhe", piše Magazinović na svom nalogu na platformi X.com

Magazinović ističe da, ukoliko ne bude osporavanja, uskoro bi se ovo pitanje moglo naći na sjednici Vijeća ministara.

"Zahvaljujem Agenciji za lijekove i medicinska sredstva koja svojim aktivnostima ubrzava proces i koja je već duže vrijeme iskren partner koji se zalaže za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe i ispunjavanje naših međunarodnih obaveza. Volio bih da, osim podrške, među političarima postoji svijest i o hitnosti i količini posla koji treba biti urađen", kaže Magazinović.

On dodaje i to da uskoro slijede nove aktivnosti po ovom pitanju, a sve u cilju da - kako kaže - ljudima koje je potrebno liječe ljekari, a ne dileri.

Podsjetit ćemo, UN je prije nekoliko godina donio jasnu odluku kojom kanabis više ne klasificira kao "opasnu drogu", međutim ovaj slučaj u našoj državi nije naišao na razumijevanje i nije ostvario pomak.

Odluku UN-a, ali i Svjetske zdravstvene organizacije, koja je uvrstila kanabis kao sredstvo u medicini kojim se ljudi mogu liječiti i sebi pomagati, nadležni u našoj zemlji još nisu prihvatili kao alarm za ubrzavanje procesa legalizacije kanabisa u medicinske svrhe.