BiH
32

Agencija Polis: Salmir Kaplan je pao na popravnom

Klix.ba
Agencija za političko komuniciranje Polis već je jednom radila analizu javnog nastupa ministra kulture i sporta FBiH Salmira Kaplana, no kako navode ministar je ponovio iste greške.

Agencija za političko komuniciranje Polis već je jednom radila analizu javnog nastupa ministra kulture i sporta FBiH Salmira Kaplana, no kako navode ministar je ponovio iste greške.

“Ukazali smo mu na niz grešaka koje je napravio prilikom javnog nastupa, te ga ocjenili kao politički nepismenog i nezrelog za tu funkciju i poručili mu da poradi na vizuelnom identitetu, očekivali smo da će ministar poraditi na svojim greškama i truditi se da ih ne ponovi, međutim, ministar je ostao vjeran svom stilu - aroganciji i bahatosti”, navode u Polisu.

Napravljena analiza bila je dobronamjerna i detaljna, možda se ministru koji pokazuje veliku dozu samodopadnosti nije dopala, ali mu je mogla poslužiti kao smjernica koje greške ne treba ponavljati. Kaplan treba shvatiti da je politika posao kao i svaki drugi i da se treba usavršavati i usvajati nove vještine ukoliko ima namjeru da učestvuje u javnoj komunikaciji, smatraju u Polisu.

“Gostujući na Al Jazeeri, u emisiji Kontekst, Kaplan se prikazao kao političar koji ne vodi računa o kulturi izražavanja i ponašanja pred kamerama. Političar koji ima namjeru da se ozbiljno bavi politikom ne smije davati drske, bahate i sarkastične odgovore prilikom javnih nastupa. Ministar se prečesto osmjehivao, kao da učestvuje u nekoj humorističnoj emisiji, te je osmijehom pokušavao da prikrije neznanje, tremu, nedostatke i siromašan vokabular. Na pitanja koja su se odnosila na njegovu osobnost, a koja mu se nisu svidjela, imao je ironičan osmijeh kojim se pokušavao odbraniti , dok je verbalnim putem kontinuirano isticao svoju superiornost i uspješnost i predstavljao se kao političar koji nema dlake na jeziku, a odgovarao je na rubu povišenog tona. Djelovao je iritantno, neozbiljno i nekulturno – jer je upadao u riječ sagovornicima – to nam govori o njegovom nehatu i aroganciji u međuljudskim odnosima, a pored toga, izostavio je dati konkretne odgovore na pitanja koja su mu upućena”, navode iz Polisa.

Govorom tijela Kaplan je poručio da je jako nervozan, nesiguran i pod stresom. Iako je želio, nije uspio ostaviti dojam sigurne i samouvjerene osobe. Kako su pitanja bila provokativnija, tako su i neverbalni znaci bili sve izraženiji. Radio je dosta grimasa, smijuljio se, stiskao usne, okretao se na stolici, trljao ruke, ispreplitao prste – što je odraz nesigurnosti i stresa.

“Na pomen medija koji ga ne favoriziraju, čvrsto je isprepleo prste kao odbrambeni mehanizam, i 'mahalskim' tonom pokušao dati obrazloženje koje je ostalo nedorečeno jer nije imao precizne odgovore, a niti je znao navesti razloge zašto ga pojedini ne simpatišu.

Pokušao se prikazati ravnodušnim na ministarsku fotelju, te da su mu ministarska pozicija i budući mandat nebitni. Agresivnim, ironičnim i narcisoidnim istupima šalje poruku – "Ja sam najpametniji“! Retorika svakom loncu poklopac, "mahalski“ komentari i opravdavanje, prepucavanje, tjeranje mak na konac, nije do mene – do medija je – želi ostaviti dojam da vlada situacijom, a sve to popraćeno namještenim osmjehom, rukovanjem sa samim sobom i vrpoljenjem na stolici, ukazuje da je Salmir Kaplan u konfliktu sa samim sobom i takvi nastupi mu ne idu u korist”, kažu u Polisu.

Nije važno šta kažete, nego kako vas razumiju, nije važno šta pokažete, nego šta drugi vide. Nije važno šta ste mislili, nego šta su drugi razumjeli. To bi Kaplan trebao imati na umu, savjetuju iz Agencija za političko komuniciranje Polis.