BiH
203

Agencija koja je zaposlila kćerku Jelke Milićević: Vlada Federacije BiH nam je to odobrila

Piše: Er. M.
Jelka Milićević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Jelka Milićević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Agencija za vodno područje Jadranskog mora reagovala je na tekst o zapošljavanju kćerke ministrice finansija FBiH Jelke Milićević ističući kako je sve urađeno u skladu sa zakonom i odlukama Vlade Federacije BiH.

Oni ističu da je konkurs za radno mjesto na koje je zaposlena Sanja Đolo objavljen u Večernjem listu 8. aprila 2016. godine temeljem Zaključka Vlade FBiH broj od 22. januara 2016. godine. Osim tog konkursa isti dan u istim novinama su objavljena još dva konkursa za radna mjesta različitih profila u ovoj Agenciji.

"Navedenim Zaključkom je dozvoljeno Agenciji za vodno područje rijeke Save i Agenciji za vodno područje Jadranskog mora primanje novih djelatnika", ističu iz Agencije za vodno područje Jadranskog mora.

Dodaju da u Zaključku o moratoriju na zapošljavanje Vlada FBiH dozvoljava opravdanu iznimku po obrazloženom zahtjevu.

"Agencija za vodno područje Jadranskog mora nije primala nove djelatnike od februara 2009. godine, upravo zbog navedenih zabrana prijašnjih saziva Vlade FBiH, a nakon mnogobrojnih upita za dopuštenje upošljavanja, konačno je udovoljeno Zaključkom Vlade FBiH. Razlog više jer je dio ljudi otišao u penziju, a imali smo i smrtne slučajeve djelatnika", navode oni.

Zanimljivo je da Vlada Federacije BiH nakon održane sjednice 22. januara 2016. godine nije navela u saopćenju za javnost da je Agenciji za vodno područje Jadranskog mora data saglasnost za nova zapošljavanja.

Podsjećamo, javnost u BiH burno je reagovala na informaciju da su kćerka premijera FBiH Fadila Novalića i kćerka federalne ministrice finansija Jelke Milićević zaposlene u državnim agencijama i to sve u trenutku dok Vlada FBiH poručuje mladim ljudima da svoju budućnost traže u realnom sektoru.

Na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH opozicione stranke kritikovale su Milićević nakon što se pohvalila efektima moratorija na zapošljavanje. Ministrici su poručili da ne vrijeđa inteligenciju građana, medija i zastupnika u trenutku dok se otvoreno priča o zapošljavanju djece članova Vlada FBiH u državnim agencijama.

Koalicione stranke u FBiH i to Stranka demokratske akcije (SDA), Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH i Savez za bolju budućnost (SBB) još uvijek se nisu očitovale o ovome.