Slučaj "Memić i ostali"
0

Advokati doveli u pitanje kredibilitet svjedoka

FENA
Odbrane šestorice nekadašnjih pripadnika Armije BiH, koji su optuženi za zločin u selu Trusina, odbile su unakrsno ispitati svjedoka Tužilaštva BiH Ramiza Bećirija u slučaju Memić i ostali istaknuvši da se radi o "nekredibilnom svjedoku".

Bećiri, nekadašnji pripadnik Specijalnog odreda za posebne namjene pri štabu Vrhovne komande Armije BiH u korist Državnog tužilaštva svjedočio je 1. novembra ove godine, kada je kazao da je u aprilu 1993. po naređenju optuženog Nihada Bojadžića učestvovao u napadu na selo Trusina te da je kasnije čuo za ubistva civila u tom selu.

Na početku unakrsnog ispitivanja Bećiri je rekao da je od tužiteljice Vesne Budimir zatražio imunitet prilikom davanja izjave u toku istrage te da mu je taj imunitet i dodijeljen.

Tužiteljica je negirala navode svjedoka, istaknuvši da odluke o imunitetu može dodijeliti samo glavni tužilac Milorad Barašin, nakon čega su se odbrane izjasnile da neće postavljati dalja unakrsna pitanja svjedoku "jer je Tužilaštvo BiH otkrilo da njihov svjedok iznosi neistine".

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Željka Marenić, kazala je da će Sud u presudi donijeti odluku o vjerodostojnosti svjedoka Bećirija.

Uz Salčina i Bojadžića, Državno tužilaštvo tereti Mensura Memića, Nedžada Hodžića, Senada Hakalovića i Zulfikara Ališpagu za učešće u napadu na selo Trusina (općina Konjic) 16. aprila 1993. kada je ubijeno 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Tužilaštvo BiH smatra da Ališpago, nekadašnji komandant Specijalnog odreda za posebne namjene "Zulfikar" pri Štabu Vrhovne komande Armije BiH, nije poduzeo nužne radnje da kazni podređene vojnike koji su učestvovali u ubistvima u Trusini, dok je Nihad Bojadžić, Ališpagin zamjenik, rukovodio samim napadom.

Memić, Salčin i Hodžić, bivši pripadnici Specijalnog odreda za posebne namjene "Zulfikar" optuženi su za učešće u napadu, kao i Senad Hakalović, nekadašnji pripadnik 45. brdske brigade Armije BiH, prenosi BIRN - Justice Report.

Suđenje je počelo u septembru ove godine. Naredno ročište zakazano je za 9. novembar, kada će Tužilaštvo BiH saslušati novog svjedoka.