BiH
9

Advokat Eseda Džananovića: Teze Tužilaštva KS nisu dokazane, nije ni trebao biti uhapšen

Piše: A. B.
Esed Džananović (Foto: Klix.ba)
Esed Džananović (Foto: Klix.ba)
Prema odluci Općinskog suda u Sarajevu uhapšeni u akciji "Bosna" pušteni su na slobodu. Ifet Feraget, advokat uhapšenog izvršnog direktora Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (EPBiH) Eseda Džananovića za Klix.ba je kazao da Tužilaštvo Kantona Sarajevo nije uspjelo dokazati Džananovićevu povezanost s ostalim uhapšenim, kao ni ostvarivanje koristi što mu se stavljalo na teret.

“Džananović je nakon tri mjeseca pušten iz pritvora jer se nisu uspjele dokazati teze Tužilaštva KS. On nije ni trebao biti pritvoren, a osoba o kojoj se govorilo nikada nije ni zaposlena u Elektroprivredu BiH. Upitan je način na koji je priveden i kompletna istraga koja nije bila dobro pripremljena. Iako Sud nije mogao dokazati njegovu krivicu, navedeno je da je Džananović zapošljavao u Elektroprivredu kako bi ostao na funkciji u stranci i preduzeću”, izjavio je Feraget i dodao da je Džananović sve radio u skladu sa zakonom.

Prema njegovim riječima, izvršni direktor Elektroprivrede BiH i ostali uhapšeni u akciji “Bosna” su mogli dobiti najviše pet godina zatvora da je utvrđena njihova krivica.

“Kompletan slučaj nije bio dobro pripremljen, a mom branjeniku se na teret stavljalo primanje mita radi trgovine utjecajem”, pojasnio je advokat Feraget.