Predmet Kurir
106

Advokat Esad Hrvačić pristao na godinu zatvora i novčanu kaznu

Klix.ba
Kantonalni sud u Sarajevu (Foto: BIRN BiH)
Kantonalni sud u Sarajevu (Foto: BIRN BiH)
Advokat Esad Hrvačić, koji je optužen u predmetu “Kurir” zbog nezakonite uknjižbe nekretnina, sporazumom o priznanju krivice koji je potpisao s Tužilaštvom pristao je na godinu zatvora i 10.000 maraka novčane kazne, rečeno je u sarajevskom Kantonalnom sudu.

Na ročištu održanom povodom razmatranja sporazuma kazano je da je Hrvačić pristao da mu se izrekne mjera zabrane vršenja advokatskog poziva u trajanju godinu i po, kao i da se od njega oduzme imovinska korist u iznosu 47.520 konvertibilnih maraka (KM) koja je pribavljena izvršenjem krivičnih djela.

Tužiteljica Sabina Sarajlija je predočila veći broj materijalnih dokaza na kojima se zasniva krivnja optuženog, te je dodala da se radi o predmetima koji su pronađeni pretresom advokatske kancelarije, sudskim spisima, rezultatima vještačenja, ali i drugim dokazima.

“Istragom je prikupljen veliki broj dokaza, a optužnicom je obuhvaćeno 11 osoba. Sporazumom se optuženi obavezao da nadoknadi štetu prema onima koji su postavili imovinskopravni zahtjev”, rekla je Sarajlija.

Odbrana je kratko dodala da ostaje kod zaključenog sporazuma.

Sudsko vijeće je preuzelo materijalnu dokumentaciju kako bi izvršili uvid do narednog ročišta, prije nego se donese odluka o prihvatanju sporazuma.

Hrvačić je ranije optužen zajedno s advokatima Ismetom Hamzićem i Saminom Skopak, sutkinjom sarajevskog Općinskog suda Milenom Rajić, sudskim uposlenicima Tanjom Jović, Brankom Husanović, Zaimom Spahovićem, Muamerom Pitom i Mirsadom Alić, te Elminom Džinom i Perom Vukovićem, ali je njegov predmet odvojen potpisivanjem sporazuma o krivnji.

Na teret mu je stavljeno udruživanje radi činjenja krivičnih djela, zloupotreba položaja ili ovlasti, te krivotvorenje službene isprave.

Prema navodima Tužilaštva, zbog nezakonite uknjižbe imovine njihovih stranaka, krivotvorenjem dostavnica na ime tuženih, advokat Hrvačić se udružio sa sudskim kuririma Spahovićem i Pitom te svojim stručnim saradnikom Džinom, te su izdejstvovali donošenje 18 nezakonitih presuda.

Za 24. august je najavljen nastavak ročošta za razmatranje sporazuma o priznanju krivnje, javlja BIRN BiH.