BiH
0

Advokat Adil Lozo: Ugrožena su prava moga branjenika Abduladhima Maktoufa

Anadolija
Šef advokatskog tima Abuladhima Maktoufa, travnički advokat Adil Lozo potvrdio je za agenciju Anadolija kako je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio odluku u slučaju "Maktouf i Damjanović protiv BiH" prema kojoj Sud BiH nije smio retroaktivno primijeniti Krivični zakon iz 2003. godine u dva predmeta ratnih zločina.

Naime, retroaktivna primjena zakona je u suprotnosti sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, zbog čega je Maktouf tužio BiH. Sud je potvrdio osnovanost njegove tužbe.

Kako je kazao Lozo, u današnjoj presudi Velikog vijeća u predmetu "Maktouf i Damjanović protiv BiH" (predmeti broj 2312/08 i 34179/08), koja je konačna, Evropski sud za ljudska prava je jednoglasno odlučio da je došlo do povrede člana 7. (kažnjavanje samo na osnovu zakona) Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Prema ocjenama pojedinih pravnika, nakon ove odluke, postoji mogućnost da budu oborene i ostale presude u slučajevima ratnih zločina gdje je primijenjivan Krivični zakon iz 2003. godine, a među kojima su i neke presude za najteže zločine, uključujući i one koje tretiraju dešavanja u Srebrenici jula 1995. godine.

''Evropski sud je prihvatio da je došlo do povrede člana 7. Evropske konvencije i da je primijenjen nepovoljniji zakon, te naložio Sudu BiH da u ponovnom postupku primjeni blaži zakon. Faktički su utvrdili da je Sud BiH kršio Evropsku konvenciju na štetu Abuladhima Maktoufa, što znači da se mora obnoviti postupak'', kazao je Lozo za AA.

Maktouf je odslužio petogodišnju kaznu, na koju ga je Sud BiH osudio zbog navodno počinjenog ratnog zločina primjenjujući Krivični zakon BiH, koji nije postojao u vrijeme kada je počinjeno krivično djelo za koje je osuđen.

''Moja su očekivanja da će morati doći obnove postupka. Vijeće koje je donijelo odluku, a koja je bila na razmatranju kod Evropskog suda, više ne postoji, jer više nema sudija stranaca. Slučaj će morati razmatrati novo Vijeće. Morat će se iznijeti dokazi da bi se mogla donijeti ispravna odluka. Prema mojim informacijama, Evropski sud je signalizirao da ta kazna, ako bi ostala utvrđena krivnja, ne bi mogla biti veća od godinu dana. A Maktouf je izdržao kaznu od ukupno pet godina. On je time oštećen. Nepravilnim radom Suda BiH moj branjenik je oštećen za najmanje četiri godine zatvora koje nije trebao izdržati'', dodao je Lozo.

Istakao je da je na temelju nezakonite odluke Maktoufu uzeto i državljanstvo BiH i uskraćena su mu osnovna prava. Najavio je da će tražiti da se Maktoufu vrate njegova prava.

Na pitanje da li bi mogle biti poništene i ostale presude Suda BiH, Lozo je dogovorio:

''Ja nemam kompletnu odluku Evropskog suda. Ako Sud naloži da se obnove postupci u predmetima u kojima su ranije donijete presude, postoji mogućnost da se nešto i dogodi. Istina, skoro svi advokati nisu koristili instrument zaštite kod Evropskog suda. Time su uveli branjenike u rizik koji postoji. Kako će se završiti, ja ne znam. Nisam siguran da u ovom trenutku postoji instrument, odnosno način da se zaštite ti ljudi kojima advokati nisu dali adekvatnu sudsku pomoć da se zaštite njihova prava'', rekao je Lozo za agenciju Anadoliju.

Pojasnio je da nije siguran da se ova presuda može koristiti u slučajevima gdje advokati nisu koristili apelacije pred Evropskim sudom.

''Nisam siguran da to može. Mislim da je stvar završena i da je dosta osoba osuđeno i da su na izdržavanju visokih kazni koje im nisu mogle biti izrečene, kako smo mi i tvrdili'', zaključio je Lozo.

U Sudu BiH zasad nisu htjeli komentirati presudu, ali je iz čelništva Suda BiH za AA potvrđeno da su upoznati sa sadržajem presude.