BiH
88

Adrenalinska zabava: Panonska jezera bi mogla dobiti zip-line trasu

Piše: A. K.
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Ukoliko gradske vlasti Tuzle prihvate inicijativu Udruženja za razvoj turizma BiH Futurist, ponudu kompleksa slanih jezera Pannonica u narednom periodu mogla bi obogatiti i zip-line trasa.

Riječ je o adrenalinskoj zabavi u kojoj se gosti, osigurani pojasom i prslukom, spuštaju niz čeličnu sajlu.

Predsjednik pomenutog udruženja Ivica Žižak u razgovoru za Klix.ba kaže da je cijeli koncept već osmišljen.

"Mi smo kao udruženje Gradskoj upravi Tuzla ponudili ideju postavljanja zip-linea. Riječ je o ekološkom sadržaju koji bi radio minimalno deset mjeseci godišnje, a zadovoljavao bi potrebe turista koji uživaju u adrenalinu, odnosno spuštanju niz čeličnu sajlu sa sigurnosnom opremom. Oni to svoje zadovoljstvo, kao i svugdje u svijetu, plaćaju, a plaćali bi i ovdje", kaže Žižak.

Iako je riječ o dosta manjoj dužini trase u odnosu na druge evropske gradove koji raspolažu ovakvim vidom adrenalinske zabave, naš sagovornik ističe da bi ovim projektom Javno komunalno preduzeću Pannonica Tuzla na godišnjem nivou moglo ostvarivati dodatnu zaradu od blizu 50.000 KM.

"Pored donošenja zarade, zip-line bi omogućio i zapošljavanje još četiri osobe. Šteta bi bilo da nam naredna turistička sezona propadne bez jednog takvog sadržaja", dodaje Žižak.

Ivica Žižak
Ivica Žižak

Za realizaciju ove ideje, prema riječima našeg sagovornika, potrebno je oko 50.000 KM.

"Zip-line trasa bila bi maksimalno bezbjedna. Dakle, nema straha da će sajla nosivosti šest tona puknuti pod teretom čovjeka teškog, u prosjeku, 80 kilograma. Još se nigdje u svijetu nije desilo da je ta sajla pukla, pa neće ni kod nas", naglašava Žižak.

Panonska jezera kao turistička destinacija Tuzle, ali i BiH u cijelosti, je veliki potencijal koji, prema mišljenju našeg sagovornika, ne smije zaostajati.

"Ova turistička destinacija treba u svakoj sezoni ponuditi nešto novo. Ako nadležna komunalna služba pri Gradskoj upravi Tuzla donese odluku kojom želi takav sadržaj na pomenutom kompleksu, mi kao udruženje voljni smo za saradnju jer raspolažemo svim potrebnim informacijama. Voljni smo da učestvujemo u realizaciji tog projekta jer imamo osposobljene ljude za to", nastavlja Žižak.

Prema ideji Udruženja za razvoj turizma BiH Futurist, zip-line trasa prostirala bi se na potezu od slanih slapova do replike Sojeničkog neolitskog naselja u tuzlanskom kompleksu Panonskih jezera.

Sadržaj kompleksa, koji je sa radom počeo 2003. godine, pored tri slana jezera, upotpunjuju Sojeničko neolitsko naselje, sportski tereni, slani slapovi te nekoliko ugostiteljskih objekata.

Tuzlanska "oaza slanog okusa", koju je od osnivanja do danas posjetilo blizu tri miliona gostiju, nalazi se u samom centru grada, svega nekoliko stotina metara od središnjeg gradskog trga.