Ministrica obrazovanja
59

Adna Mesihović odgovorila Sindikatu UNSA-e: Pokušavaju manipulirati činjenicama

I. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Kantonalna ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Adna Mesihović odgovorila je Sindikatu Univerziteta u Sarajevu (UNSA) koji je negirao njene pojedine navode o platama uposlenika Univerziteta te su zatražili izvinjenje.
Ona je poručila da u vrijeme pregovora Sindikata Univerziteta u Sarajevu (SUNSA) i Vlade Kantona Sarajevo medijski pritisak je sasvim uobičajeno i opravdano sredstvo pritiska jedne strane na drugu stranu. Stoga ovaj medijski istup Sindikata prihvata kao legitiman potez u kojem ipak pokušavaju manipulirati činjenicama, a činjenice su sljedeće.

"Da bi postali redovni profesor, i to ako ste jako talentovani i uspješni, morate proći bar jedan mandat izbora kao asistent, viši asistent, docent i vandredni profesor. Za takvo nešto u prosjeku vam treba oko 16 godina. Neka vam se to desi u 40. godini života, ako ste izuzetno uspješni, onda pred sobom imate još više od 25 godina do penzije. Dakle ako pretpostavimo da prosječni redovni profesor ima 54-55 godina, za sobom već ima 30-ak godina staža koji mu ulazi u platni izračun. Tako da redovni profesor u 54. godini uz novi koeficijent, topli obrok, prevoz i uračunati staž ima oko 4.400 KM ukupnu platu. Poređenja radi ukupna plata njegovog kolege u Zagrebu, otprilike iste dobi, je oko 4.200 KM, a u Beogradu (ako je ostvario dovoljan dodatak za naučne publikacije, jer taj dio nije zagarantovani dio plate kao na Univerzitetu u Sarajevu) je oko 3.000 KM", poručila je.

Ona je kazala da bi bilo lijepo kada bi se ovo poređenje po platama moglo preslikati i na pozicije ovih univerziteta na nekoj od prestižnih akademskih svjetskih listi poput Šangajske. No, to nije moguće jer nas tamo nema.

"Stoga ako Sindikat traži da se izvinem za grešku od 100 KM, poručujem da ću odmah to učiniti ako se oni izvinu zbog pozicije Univerziteta u Sarajevu u odnosu na Zagrebački i Beogradski univerzitet gdje su plate profesora manje, a kriteriji za izbor veći. No, nadam se da će se i to promijeniti uskoro", rekla je na kraju.