Poruka iz NiP-a
50

Ademović: HDZ-ovi prijedlozi izmjena Izbornog zakona ne mogu biti polazna osnova za ozbiljan dogovor

B. R.
Kemal Ademović, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH (Foto: I. Š./Klix.ba)
Kemal Ademović, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH (Foto: I. Š./Klix.ba)
Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Kemal Ademović (NiP) je govorio o funkcionisanju državne vlasti, Izbornom zakonu, državnoj imovini, dokumentu SAFER i odnosima NiP-a te SDP-a i NS-a kao njegovih koalicionih partnera.

Smatra da je Trojka (NiP, SDP, NS) zaslužna za to što su u državnoj vlasti, koju osim spomenutih stranaka čine i HDZ i SNSD, stvari pomaknute s mrtve tačke.

"Došli smo do trenutka kada se odlučuje o otvaranju pregovora s Evropskom unijom, nije potrebno još puno s naše strane. Nekoliko zakona je spremno i sada će se pokazati stvarne namjere svih partnera da li su zaista za pristupanje EU ili pod krinkom evropskog puta samo pokušavaju ostvariti svoje stranačke ciljeve", konstatovao je Ademović.

Izmjene Izbornog zakona

Govoreći o izmjenama Izbornog zakona, napomenuo je da je važno poboljšati transparentnost i ojačati integritet izbornog procesa, da se spriječe izborna krađa te da se na izborima omogući izražavanje stvarne volje građana.

Saglasan je da bi najbolje bilo da domaći političari postignu dogovor oko toga, ali vjeruje da bi visoki predstavnik Christian Schmidt mogao donijeti rješenje ako taj dogovor izostane. Komentarisao je HDZ-ove prijedloge izmjena Izbornog zakona.

"Što se tiče HDZ-ovih prijedloga, neke od njih čuli smo i ranijih godina u sličnim formama, a ima i nekih novih prijedloga koji su svakako neprihvatljivi i ne mogu biti polazna osnova ako se želi postići ozbiljan dogovor", naglasio je Ademović koji je i prvi zamjenik predsjednika NiP-a.

Ocijenio je da bi se rastom izbornog praga i zatvorenim izbornim listama dodatno produbila etnička diskriminacija, tj. ugrozilo učešće povratnika u vlasti u Republici Srpskoj. Poručio je da ni odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine nije prihvatljiv dok se ne postigne, kako je izjavio, potpuna normalizacija odnosa i dok se ne zaključi pregovarački proces o pristupanju EU.

"Vjerujem da to nikome u Trojci i drugim probosanskim strankama ne može biti prihvatljivo i ne može naići na podršku ni stranaka, ni zastupnika u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. Lično nikada to neću podržati. Razgovore svakako treba nastaviti, pregovori nemaju alternativu, ali neki prijedlozi se odmah trebaju staviti po strani", dodaje.

Državna imovina

Podsjetio je da je Ustavom Bosne i Hercegovine i presudama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine riješeno da je državna imovina u vlasništvu Bosne i Hercegovine. Međutim, kako je istakao, oba entiteta imaju problem s raspolaganjem, tj. korištenjem državne imovine. Zbog toga je mišljenja da je u interesu oba entiteta da se donese zakon kojim bi se tretirao način korištenja državne imovine.

"Dakle, jedan zakon o raspolaganju državnom imovinom kojim bi se odblokirali procesi koji su opravdano zacementirani trenutno važećim Zakonom o zabrani raspolaganja državnom imovinom koji je donio Ured visokog predstavnika (OHR)", naveo je.

Također je napomenuo da je zbog, kako je rekao, maksimalističkih i neustavnih stavova iz RS-a da se državna imovina knjiži na entitet onemogućen dijalog o iznalasku takvog zakonskog rješenja. Ademović je najavio da će dati doprinos rješavanju pitanja državne imovine.

"Postoje određeni problemi i u Federaciji Bosne i Hercegovine. Uskoro ću podnijeti dvije apelacije Ustavnom sudu koje se odnose na ovu problematiku (...) Mi također imamo pripremljene prijedloge, a ako bude dobre volje i iskrenosti da se postigne korisno rješenje za državu i sve njene građane, bez skrivenih namjera, možemo doći do raspleta situacije", naglasio je.

SAFER i Trojka

Osvrnuo se i na predložene promjene u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju Kantona Sarajevo, a koje su nazvane SAFER. Uvjerava da SAFER ne predstavlja religizaciju obrazovanja.

"Kanton Sarajevo nije adresa kojoj se mogu isporučiti optužbe za bilo kakvu religizaciju obrazovanja, ministrica (Naida Hota-Muminović iz NiP-a) marljivo radi svoj posao i nikada i ničim nije dala povoda za takve prozivke. Rezultati njenog rada i posvećenosti poslu su u brojnim segmentima dobro vidljivi. Ljudi koji imaju predrasude trebaju ih se osloboditi i naviknuti da i žena s hidžabom može voditi značajnu instituciju na principima sekularnog uređenja države", poručio je.

Ademović je ukazao da su u Trojci započeli razgovori za nastup na predstojećim lokalnim izborima te da su postigli načelne dogovore.