BiH
0

ACIPS: Hitno usvojiti novu državnu strategiju za integraciju BiH u Evropu

FENA
Asocijacija Alumni centra za interdisciplinarne postdiplomske studije (ACIPS) pokrenula je inicijativu koju je prihvatilo 30 organizacija u BiH i izvan nje da Parlamentarna skupština BiH i dva entitetska parlamenta sazovu zajedničku sesiju i usvoje državni plan izlaska zemlje iz krize te novu strategiju njene evrointegracije.

Inicijativa je u formi otvorenog pisma upućena državnom i entitetskim parlamentima u BiH. Politički savjet ACIPS-a i 30 organizacija naglašavaju da zaostajanje BiH u procesu evropskih integracija može značiti njen put u katastrofu.

"Odluka Vijeća ministara EU potvrdila je da je BiH na najnižem stupnju procesa integracija u regionu. Potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju daleko je od puke formalnosti. Zaostajanje u procesu integracija sasvim izvjesno znači da će građanima BiH za manje od tri godine biti potrebna viza za putovanje u Hrvatsku, a malo zatim i u druge dvije susjedne zemlje.

Nepotpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju znači i udaljavanje od značajnih iznosa novčane pretpristupne pomoći za razvojne i infrastrukturne projekte u BiH. Taj novac je mogao biti iskorišćen za jačanje naše ekonomije, izgradnju autoputeva, otvaranje novih radnih mjesta, razvoj poljoprivrede, kvalitetniju socijalnu uslugu i slično. Očekivati je da će se priliv stranih investicija dodatno smanjiti u BiH te da će se pogoršati kreditni rejting zemlje. Očekivati je i pad životnog standarda, povećanje siromaštva i svekoliku društvenu stagnacijua", stoji u ovom otvorenom pismu.

BiH postaje najinferiornija zemlja regiona jer njeni susjedi značajno napreduju u procesu evrointegracija.

Zbog toga se ACIPS i 30 organizacija, potpisnica inicijative, plaše da BiH više neće biti partner regionalnim zemljama već će moliti za pomoć od Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Te će zemlje moći donositi odluke koje će se direktno ticati budućnosti BiH, upozoreno je.