BiH
42

FOTO / Abdulah Skaka: I žene su snaga BiH

Klix.ba
Kandidat za načelnika Općine Stari Grad Abdulah Skaka i Asocijacija žena Stranke demokratske akcije Stari Grad, organizovali su druženje za žene u hotelu Europa u Sarajevu. Druženju su prisustvovale članice asocijacije žena, njih 300, među kojima i prva dama BiH Sebija Izetbegović.

U prepunom atrijumu hotela Evropa predstavljene su kandidatkinje s liste Stranke demokratske akcije za Općinsko vijeće Staroga Grada, kao i kandidat za načelnika Abdulah Skaka.

Prisutnima se obratila predsjednica Asocijacije žena SDA Stari Grad Alija Drnda, članica predsjedništva SDA BiH i predsjednica Asocijacije žena SDA BiH Nermina Kapetanović i prva gradonačelnica u historiji grada Sarajeva Semiha Borovac. Gošće su naglasile važnost izlaska na izbore, a poseban akcent stavile su na važnost davanja glasa upravo ženama.

Skaka je u svom izlaganju također istakao značaj političkog udjela žena, značaj koji je SDA Stari Grad prepoznala stavljajući na listu trinaest mladih žena koje će svojim angažmanom opravdati ukazano im povjerenje.

Tim povodom je rekao: "Za nekoliko dana u BiH će se održati lokalni izbori. Rezultati dosadašnjih izbora govore da su žene nedovoljno zastupljene u organima odlučivanja ali i izvršnim organima vlasti. Postoji očigledna neusaglašenost zakonskih rješenja. Izborni zakon predviđa žensku kvotu od 33% na izbornim listama. S druge strane, Zakon o ravnopravnosti spolova garantuje ravnopravnu zastupljenost žena od 40% u procesima odlučivanja, upravljanja i predstavljanja. Žene u političkim procesima se suočavaju sa marginalizacijom, a njihove ideje i prioriteti nisu dovoljno vidljivi u javnosti. Smatram da su žene su najsposobnije menadžerice jer osim redovnog posla, one rade još jedan važan posao, a to je vođenje porodice. I radi toga ih treba dvostruko cijeniti.“

Skaka je također naglasio da s ponosom stoji na čelu liste na kojoj je 60 % mladih ljudi koji su nova, mlada, snaga SDA.

Osnovni cilj Asocijacije žena SDA jeste uključivanje i što masovnije učešće žena u političkom i javnom životu, kao i podsticaj društveno korisnog rada. Pozivu na druženje se odazvao zaista veliki broj sugrađanki koje su, na kraju druženja istakle da bi se ovakvi događaji trebali održavati što češće. Ovom prilikom, gošće i članice Asocijacije su se družile sa Sebijom Izetbegović, Semihom Borovac, Aidom Haverić, Nerminom Kapetanović, Ljiljanom Sakić, Aminom Deljković, Senom Softić-Taljanović, saopćeno je iz SDA.