BiH
0

764 pritužbe na rad sudaca i tužitelja u BiH

FENA
Statistički pokazatelji za prvo polugodište 2007. govore kako je prisutna tendencija smanjenja ukupnog broja primljenih pritužbi protiv sudaca i tužitelja. Nakon izvršene provjere mali je broj utemeljenih pritužbi na rad sudaca i tužitelja u BiH, saopćeno je iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

Ured disciplinskog tužitelja (UDT) u izvještajnom je periodu podnio deset disciplinskih tužbi protiv nositelja pravosudnih funkcija, dok je u istom periodu zaključeno sedam sporazuma o zajedničkoj suglasnosti (kojim nositelj pravosudne funkcije priznaje disciplinske prekršaje i prihvaća izricanje disciplinske mjere).

Tokom prvih šest mjeseci 2007. primljeno je 764 pritužbe kojima su obuhvaćeni nositelji pravosudne funkcije i to: 79 predsjednika sudova, 394 redovita i 26 dodatna suca, te 111 tužitelja (i to: 20 glavnih, 13 zamjenika i 78 tužitelja).

U jednome broju podnositelji pritužbi nisu naveli podatke o identitetu nositelja pravosudne funkcije.

U jednome slučaju UDT je podnio zahtjev za udaljenje suca zbog toga što je protiv istoga pokrenut kazneni postupak, a u drugome zato što se disciplinska odgovornost predsjednika suda nije mogla utvrditi bez njegovoga udaljenja od obnašanja dužnosti.

Sve zahtjeve UDT-a je prihvatilo Prvostupanjsko disciplinsko povjerenstvo VSTV-a, te ih je potvrdilo Drugostupanjsko disciplinsko povjerenstvo, tako da su suci privremeno udaljeni s dužnosti do okončanja kaznenog, odnosno disciplinskog postupka. Trenutno su četiri suca na režimu suspenzije.

Od ukupno deset pravomoćno okončanih disciplinskih postupaka, u naznačenome periodu nositeljima pravosudne funkcije izrečene su disciplinske mjere i to: u tri slučaja pismena opomena koja se javno ne objavljuje, javna opomena u jednome slučaju, smanjenje plaće u tri slučaja i kombinirana disciplinska mjera javne opomene i smanjenja plaće u tri slučaja.

Jedan je tužitelj podnio ostavku koja se može dovesti u svezu s iniciranim postupkom istrage navoda o njegovoj nesposobnosti.

U 11 predmeta što ih je pokrenuo UDT disciplinski postupak još traje.

UDT je u izvještajnome periodu riješio 745 pritužbi, ali je broj trenutno neriješenih pritužbi prešao cifru od 1.700.

Kadrovskim jačanjem i adekvatnijom organizacijom procedura provjere navoda pritužbi očekivati je da će odnos priliva i riješenih pritužbi biti okrenut u smjeru veće ažurnosti i učinkovitosti.

Veliki broj neutemeljenih pritužbi objašnjava se činjenicom kako je riječ o tzv. "nerelevantnim pritužbama“.

Podnositelji pritužbi su u najvećoj mjeri bili nezadovoljni odlukama sudaca i tužitelja, a ne njihovim ponašanjem koje bi bilo protivno etičkom i profesionalnom kodeksu. Podnositelji pritužbi su nerijetko u svojim pritužbama zahtijevali pravnu pomoć, utjecaj na ubrzanje, tijek i rezultat sudbenog ili tužiteljskog postupka, što ni u kojem slučaju nije u nadležnosti UDT-a.

Kontrola ponašanja i postupanja obnašatelja pravosudne funkcije koja je povjerena UDT-u je od presudne važnosti za daljnju izgradnju i jačanje neovisnog, odgovornog i profesionalnog pravosuđa u Bosni i Hercegovini.

"Građani koji podnose pritužbe moraju biti uvjereni kako ih UDT neće iznevjeriti i zato svaku pritužbu obrađujemo sukladno utvrđenim pravilima i procedurama. Principijelnom i profesionalnom obradom pritužbi afirimira se pravosuđe u BiH. UDT nema pravo amnestirati bilo kojega nositelja pravosudne funkcije. Naša je obveza da javnost štitimo od sudaca i tužitelja koji svoje dužnosti ne obnašaju profesionalno i sukladno etičkim standardima. Takvih je, srećom, relativno mali broj", rekao je glavni disciplinski tužitelj UDT-a Anđelko Marijanović.