Ceremonija u Zetri
0

7.065 diplomanata i magistranata dobilo svoje diplome

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Uz prigodnu svečanost te u prisustvu mnogih zvanica i predstavnika društvenog, naučno-obrazovnog, političkog i kulturnog života BiH u subotu su u Olimpijskoj dvorani "Zetra" u Sarajevu promovirani diplomanti i magistranti fakulteta i akademija Univerziteta u Sarajevu za 2009. godinu.

Podršku najsvečanijem činu u procesu visokog obrazovanja diplomantima i magistrantima pružili su i brojni prijatelji te članovi njihovih porodica.

Promovirano je 7.065 diplomanata i magistranata koji pripadaju drugoj generaciji studija po Bolonjskim principima, dok su najuspješnijim diplomantima uručene Zlatne značke Univerziteta u Sarajevu i prigodne novčane nagrade.

Svečanost je počela projekcijom video-materijala kojim je prezentiran historijat Univerziteta u Sarajevu, kao prvog i najstarijeg univerziteta u BiH, te njegov naučni i strukturalni razvoj od osnivanja 1949. godine do danas.

Čestitajući diplomantima i magistrantima na postignutom uspjehu i završetku školovanja, rektor Univerziteta u Sarajevu Faruk Čaklovica kazao je da su ovim najsvečanijim činom stekli uslove za budući rad ili nastavak školovanja.

Istaknuo je da današnji čin predstavlja kulminaciju njihovog vrijednog i temeljitog učenja, čime su ispunili sve uslove da postanu dio naučno-obrazovnog sistema u BiH te graditelji bolje i sretnije budućnosti.

  • Univerzitet u Sarajevu danas je dostigao zavidan naučni i edukativni nivo, što ga čini značajnim faktorom dinamizma i obrazovnog pokretača u regionu. Izuzetno smo ponosni na postignute rezultate, jer smo mnogim oblastima dali istaknute stručnjake i naučnike, ocijenio je Čaklovica.

Reformu bh. obrazovnog sistema po Bolonji nazvao je vizom za Evropu te ciljem Univerziteta u Sarajevu, za kojeg dileme ne postoje.

  • Samouvjerenost, dostojanstvo i hrabrost je ono što očekujemo od vas. Također očekujemo da ćete znati očuvati hiljadugodišnju historiju BiH, poručio je rektor Čaklovica.

Kratkim je obraćanjem sreću u budućem profesionalnom radu te izgradnji države diplomantima i magistrantima zaželio i premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović.

  • Ovo nije kraj obrazovanja i nemojte ovdje stati, jer život traži permanentno obrazovanje. Ovo je samo ulaznica u svijet profesionalizma u koji samo najbolji mogu ući, kazao je Mujezinović.

Da najveća nada svake zemlje i društva leži u primjerenom obrazovanju mladosti naglasio je premijer Kantona Sarajevo Besim Mehmedić. On je kazao da je današnja promocija odraz lične požrtvovanosti mladih ljudi i njihove želje da postanu dio znanja te lučonoše tolerantnog življenja i graditelji bolje i sretnije budućnosti.

Svečanost je upotpunjena bogatim muzičkim programom kojeg su priredili članovi hora Muzičke akademije u Sarajevu te Simfonijski orkestar Sarajevske filharmonije.