Ekumenski Taize susret
0

600 mladih hodočasnika u Sarajevu gradi mir i povjerenje

FENA
Ekumenski susreti ”Hodočašće povjerenja na zemlji”, u oragnizaciji ekumenske zajednice Taize, održani su u Sarajevu od 3. do 5. septembra.

Zajednica Taize iz Francuske godinama organizuje ekumenske susrete na kojim se u gradovima širom svijeta uz molitvu, radionice, razgovore mladi druže i pronalaze u sebi mir, povjerenje, vjeru i ljubav.

Ovi susreti prvi put su održani u Bosni i Hercegovini na poziv kardinala Vinka Puljića i mitropolita Nikolaja. Centralno mjesto održavanja bila je Skenderija gdje su se odvijali molitveni susreti.

Gosti iz Poljske, Njemačke, Hrvatske, Slovenje, Srbije, Mađarske, Rumunije, Španije, Portugala, Francuske,Italije, Austrije i Engleske, njih više od 600, bili su smješteni u sarajevskim porodicama.

Govoreći o susretima “Hodočašće ljubavi na zemlji” koji su se održavali u Sarajevu, prior ekumenske zajednice Taize brat Alois istakao je da godinama mladi iz BiH posjećuju Tize, a da je sada 600 mladih hodočasnika iz svijeta došlo u Sarajevo da zajedno grade povjerenje i mir.

Kardinal Vinko Puljić, govoreći o ideji organizacije susreta, rekao je da je Sarajevu kao gradu koji je bio simbol patnje i stradanja potrebna pozitivna energija te da putem ovih susreta ono postaje mjesto izgradnje mira i zajedništva.

Paroh sarajevski Vanja Jovanović rekao je da se čovjek nikada više nije kretao, da mu je danas sve dostupno, a opet da nikad nije bio više usamljen.

On je istakao da su susreti ove vrste lični, stvarni, a ne susreti preko interneta te dodao da se na ovim susretima molilo za mir u svijetu.

Organizatori susreta zahvalili su se porodicama koje su primile mlade hodočasnike.

U subotu u večernjim satima održana je zajednička molitva na kojoj su učestvovali kardinal Puljić i mitropolit Nikolaj.

U nedjelju, zadnjeg dana susreta održat će se zajednička molitva u Crkvi sv. Josipa na Marijin-dvoru. A nakon ove molitve i pozdravnog govora brata Aloisa mladi hodočasnici odlaze iz Sarajeva.

Prethodnih dana održan je niz radionica na kojima su mladi sarajevski gosti upoznati s historijom i kulturom etničkih, vjerskih i kulturnih zajednica u BiH.