BiH
27

545 osuđenika u FBiH izvršenje kazne čeka na slobodi

Piše: Er. M.
KPZ Zenica
KPZ Zenica
U Federaciji BiH trenutno se nalazi 545 osoba koje zbog nedostatka smještajnih kapaciteta u kazneno-popravnim zavodima izvršenje zatvorske kazne čekaju na slobodi. Na kraju 2014. godine, kako nam je saopćeno iz Federalnog ministarstva pravde, na slobodi se nalazilo 605 osuđenika.

Entitetska i državna ministarstva pravde su još 2004. godine usvojila Zajedničku strategiju o pitanjima pritvora i zatvora, a osnovni cilj bio je riješiti problem pretrpanih smještajnih kapaciteta u kazneno-popravnim zavodima u Bosni i Hercegovini.

Čak ni 11 godina poslije Bosna i Hercegovina nema državni zatvor, a samo u Federaciji BiH čak 545 osuđenika čeka izvršenje kazne na slobodi. Razlog za to je nedostatak smještajnih kapaciteta u kazneno-popravnim zavodima u Bosni i Hercegovini.

Naime, zbog nepostojanja državnog zatvora osobe koje sudovi u BiH osude ili im odrede pritvor upućuju se u jedan od četrnaest kazneno-popravnih zavoda u Bosni Hercegovini sa ograničenim ćelijskim kapacitetima.

To predstavlja veliki sigurnosni, ali i ekonomski problem na nivou države. Gledano iz sigurnosne perspektive, u BiH ne postoji nikakav garant da će osobe koje su osuđene zatvorskom kaznom stvarno završiti u zatvoru, što predstavlja prijetnju građanima BiH, jer je očito da se osuđenici slobodno kreću u bh. društvu.

Sa druge strane, gledano s ekonomskog aspekta, prijevoz zatvorenika u kazneno-popravne zavode predstavlja finansijski problem jer su putovanja često duga, a samim tim su i troškovi prijevoza skuplji.

Kako nam je saopćeno iz Federalnog ministarstva pravde, na takozvanom "čekanju" zbog nedostatka smještajnih kapaciteta u kazneno-popravnim zavodima u Federaciji BiH do 31. decembra 2014. godine nalazilo se čak 605 osuđenih osoba.

Od toga je 85 osuđenih osoba imalo izrečenu kaznu zatvora od 30 dana, a 461 osuđena osoba kaznu u rasponu od mjesec dana do jedne godine.

Nakon utvrđene analize ovo ministarstvo je u saradnji sa kazneno-popravnim zavodima do 24. marta 2015. godine osiguralo dodatnih 60 mjesta za osuđene osobe sa spiska takozvanog čekanja i to za one osuđene osobe kojima je izrečena duža kazna zatvora u odnosu na ostale ili duže čekaju na izvršenje kazne. Statistički, trenutno izvršenje zatvorske kazne na slobodi čeka 545 osoba u Federaciji BiH.

Podsjećamo, izgradnja državnog zatvora počela je 2006. godine, a završetak radova najavljen je za 2008. godinu. Rok nije ispoštovan, a radovi na projektu državnog zatvora trebali bi biti završeni ove godine.