BiH
28

Izgradnja državnog zatvora u Istočnom Sarajevu: Radovi teku planiranim tempom

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Izgradnja državnog zatvora u Istočnom Sarajevu odvija se planiranim tempom, finansijska konstrukcija projekta je zatvorena, a novac za ugovorene radove je osiguran.

Portparol Ministarstva pravde BiH Marina Bakić rekla je Srni da su u toku betonski, zemljani i hidro radovi, kao i radovi na vanjskom uređenju, a rok za završetak radova je kraj 2016. godine.

"U toku je izgradnja pet objekata, a uskoro će započeti i izgradnja preostalih objekata kompleksa budućeg državnog zatvora. Završetkom zimske sezone dodatno su intenzivarani svi radovi na izgradnji ove visokosigurnosne ustanove", navela je ona.

Izgradnja i funkcionisanje budućeg državnog zatvora, napomenula je Bakićeva, u potpunosti su usklađeni sa evropskim zatvorskim pravilima.

Realizacijom planiranog projekta BiH će dobiti zatvorske kapacitete maksimalne sigurnosti kapaciteta 348 mjesta.

"Izgradnjom državnog zatvora rasteretit će se entitetski zavodski kapaciteti što će, sigurno, imati značaja za poboljšanje sistema izvršenja krivičnih sankcija u entitetima, kroz osiguranje više mjesta osuđenicima za izdržavanje kazne", kaže Bakićeva.

Prema podacima kojima raspolaže ovo ministarstvo, BiH bilježi pozitivne trendove u odnosu na raniji problem većeg broja zatvorenika i prenatrpanosti u zatvorima, jer su u 2014. godini kaznu zatvora i mjeru pritvora izvršavale 3.042 osobe, a zatvorski kapaciteti predviđeni su trenutno za 3.021 osobu.

"Zahvaljujući alternativnim krivičnim sankcijama 506 osuđenih osoba ili 16 posto izvršavalo je kaznu zatvora izvan zavodskih ustanova, što je sve doprinijelo rasterećenju zatvorskih kapaciteta, te je prvi put od 2009. godine u BiH u prošloj godini uspostavljena ravnoteža između ukupnog broja osuđenih osoba upućenih na izdržavanje kazne zatvora i zatvorskih kapaciteta", istakla je ona.

Bakićeva kaže da je projekat izgradnje Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija jedan od najznačajnijih projekata čijoj je realizaciji BiH pristupila u posljednjih 10 godina.

Iako izgradnja zavoda na nivou BiH zahtijeva značajna ulaganja, procjene su da je njegovo postojanje od presudnog značaja za funkcionisanje cjelokupnog sektora izvršenja krivičnih sankcija u BiH, ali posredno i na stanje kriminaliteta i poboljšanje ukupne sigurnosne situacije u zemlji.

"Stavljanje u funkciju nove, visokosigurnosne ustanove, osigurat će uspješno provođenje reformi u oblastima pravosuđa, tužilaštva i policije, u koje su domaće strukture i međunarodna zajednica uložile značajna sredstva, a čiji bi uspjeh bio ozbiljno doveden u pitanje kada ne bi bila izgrađena ovakva infrastruktura i kada bi se koristile isključivo postojeće popravne ustanove", istakla je Bakićeva.

Prema njenim riječima, u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija pritvora i drugih mjera BiH biće smješteno 298 osuđenika i 50 pritvorenika Suda BiH.

"Riječ je o najopasnijim osuđenicima i pritvorenicima, ratnim zločincima i drugim najtežim prestupnicima u svim oblicima kriminala. Poseban blok biće izgrađen za agresivne zatvorenike, a po potrebi će se obezbjeđivati sva potrebna ljekarska zaštita, bez napuštanja zatvorskog kruga", precizirala je Bakićeva.

Projekat izgradnje Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija pritvora i drugih mjera BiH finansira se iz domaćih, donatorskih i kreditnih sredstava.