Donacija Vlade Japana
0

400.000 eura za muzičke instrumente Sarajevske filharmonije

Sarajevo-x.com
U Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine upriličena je ceremonija potpisivanja i razmjene nota, te potpisivanja Sporazuma o realizaciji donacije Vlade Japana za projekat "Poboljšanje muzičkih instrumenata Sarajevske filharmonije".

Razmjenu i potpisivanje nota Sporazuma, u ime Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, obavio je ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj, a u ime Vlade Japana ambasador Japana u Bosni i Hercegovini Futao Motai.
Sporazum o realizaciji donacije Vlade Japana za projekat "Poboljšanje muzičkih instrumenata Sarajevske filharmonije" potpisao je, u ime Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj, a u ime Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) stalni predstavnik Kancelarije za Balkan JICA-e Satoru Kurosawa.

Projekt pomoći japanske vlade u oblasti kulture rezultat je dobrih odnosa i saradnje između predstavnika Vlade Japana i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u pogledu jačanja i proširenja kulturne saradnje dviju zemalja. U tom smislu, Vlada Japana je osigurala Bosni i Hercegovini grant u iznosu od 44 miliona japanskih jena ili oko 400.000,00 eura za potrebe kupovine muzičkih instrumenata za kompletan orkestar Sarajevske filharmonije.

Očekuje se da će Sarajevska filharmonija, zahvaljujući ovoj donaciji, biti u mogućnosti da organizira veće koncerte, sa zahtjevnijom programskom koncepcijom, što će predstavljati snažan impuls za daljnji razvoj, kako članova ansambla, tako i institucije Sarajevske filharmonije u cjelini.

Sarajevska filharmonija osnovana je 1923. godine, što je svrstava među najstarije kulturne institucije u Bosni i Hercegovini i jedini je profesionalni orkestar u zemlji.

Od 1996. godine Japan kontinuirano igra značajnu ulogu u obnovi Bosne i Hercegovine, kao jedan od najvećih bilateralnih donatora pružajući tako konkretnu pomoć da se poslijeratni život u Bosni i Hercegovini brže normalizira.

Osim razvojne pomoći, Japan je također pružao podršku projektima promocije obrazovne i kulturne saradnje, te jačanju prijateljskih odnosa između dviju zemalja, što potvrđuje i ova donacija, saopćeno je iz MVP-a BiH.