Osman Topčagić
0

"2008. zapamćena po potpisivanju SSP-a"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Direktor Direkcije za evropske integracije BiH Osman Topčagić danas je na novogodišnjem prijemu u Sarajevu kazao da će 2008. godina biti zapamćena po potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ali i početku korištenja viznih olakšica, po otvaranju pregovora za liberalizaciju viznog režima.
  • Mislim da je to osnovni utisak o 2008. godini koja je iza nas. Ako govorimo o narednoj godini, željeli bi da u ovom procesu idemo dalje. Planiramo poduzimanje nekih konkretnih aktivnosti. Cilj svega toga jeste unapređenje situacije u BiH, kretanje prema kandidatskom statusu, koje znači jednu novu dinamiku, novo ubrzanje reformskog procesa i približavanje evropskim standardima u svim onim oblastima koje osjete i obični građani, odnosno firme u BiH, kazao je Topčagić.

On se nada da će se stvoriti takav ambijent u kojem će dinamika evropskog procesa dobiti na snazi u BiH. U takvom ambijentu, istakao je Topčagić, već u prvom dijelu naredne godine moći će se podnjeti zahtjev za članstvo i krenuti u aktivnosti koje će omogućiti da se dobije pozitivno mišljenje Evropske komisije.

  • U operativnom smislu želimo do kraja marta da završimo razradu akcionog plana za realizaciju obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i da u saradnji s nadležnim institucijama dođemo do liste zakona koje treba usvojiti ili mijenjati. Želimo da se pripremimo i za decentralizovani sistem upravljanja programima pomoći EU, rekao je direktor Direkcije za evropske integracije BiH Topčagić

  • Želimo i planiramo da na organizovan način krenemo u prevođenje "akija". Već u narednom periodu će uslijediti javne debate o modelu prevođenja, ciljnom jeziku u skladu s zaključkom Vijeća ministara. Želimo da promociju evropskih integracija učinimo još vidljivijom u našem društvu, dodao je.

Najvažnijim, po riječima Topčagića, je da se u BiH stvori jedan reformski ambijent u kojem bi novom dinamikom mogli da podnesemo zahtjev za članstvo i da krenemo prema kandidatskom statusu.

  • To je najvažniji sljedeći korak za BiH tim prije jer Crna Gora je već podnijela takav zahtjev, a druge države iz regije najavljuju da će uskoro podnijeti takve zahtjeve i ne bi dobro bilo da BiH ostane izvan toga, istakao je Topčagić.