Negativni nalazi
0

150 testiranih u Tuzli nemaju HIV ni hepatitis C

FENA
UKC Tuzla
UKC Tuzla
Podstaknuta nedavno plasiranom informacijom o navodno od AIDS-a oboljelom tuzlanskom ginekologu, te reakcijama koje su uslijedile, Ljekarska komora Tuzlanskog kantona organizirala je danas press konferenciju tokom koje su na novinarska pitanja odgovarali stručnjaci iz domena: infektologije, ginekologije, epidemiologije i medicine rada. Ovim događajem kantonalna Ljekarska komora stavlja tačku na pomenuti slučaj.

U proteklih nekoliko dana u Savjetovalištu za HIV/AIDS UKC-a Tuzla na viruse HIV i hepatitis C testirano je 150 ljudi. Svi rezultati su negativni, saopćeno je na press konferenciji.

Povećan broj onih koji se žele testirati posljedica je u javnost plasiranih informacija o, navodno od AIDS-a oboljelom tuzlanskom ginekologu.

Do sada je ovo savjetovalište dnevno tesiralo između pet i 20 osoba. Na zahtjev su odlazili i u ustanove poput zatvora i komuna. Ponovili su, da Savjetovalište radi od ’97. godine, iako su prvi slučaj osobe zaražene HIV-om imali godinu ranije.

Da zaraženi HIV-om i oboljeli do AIDS-a nisu novijeg datuma, govori i podatak da su i ’91. godine imali jednog pacijenta. Prema proceduri, svim osobama kod kojih se utvrdi pozitivan nalaz na HIV određuje se hospitalizacija tokom koje se radi niz testova.

Do sada su na ovom odjeljenju imali nekoliko osoba iz Brčkog i Orašja koje su tu liječene duže od jedanaest mjeseci.

To su mjere tzv. barijera, odnosno zaštitnih maski, mantila, kecelja, potom primjene savremenih hirurških tehnika kojima se sprječavaju ubodne povrede, te kao treća mjera, pravilnog odlaganje zaraženog materijala.

Na press konferenciji su na novinarske upite odgovarali: doc. dr. Sead Ahmetagić, direktor Klinike za zarazne bolesti UKC Tuzla, prim. dr. Sana Šabović, šefica Odjeljenja za AIDS, respiratorne i karantinske bolesti na Klinici za zarazne bolesti UKC Tuzla, prof. dr. Zlatan Fatušić, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla i prim. dr. Paula Franjkić Misija, šefica Odjeljenja za ocjenjivanje radne sposobnosti Doma zdravlja Tuzla.