Ženeva
0

11 nagrada za deset inovacija Asocijacije inovatora BiH

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Članovi Asocijacije inovatora BiH (AIBiH) dobili su 11 priznanja za deset inovacija na 38. međunarodnom salonu inovacija u Ženevi.

U saopćenju AIBiH navodi se da je to bio prvi ovogodišnji nastup bh. inovatora na svjetskoj sceni i jedan od najuspješnijih u 15 godina redovitog izlaganja na ženevskom salonu.

Najviše priznanja dobio je Pavel Pavelka iz Sarajeva - dvije srebrene medalje (za "biološko đubrivo" i "antiksidant-detoksikant") i specijalno priznanje Ekološkog instituta iz Miškolca (Mađarska).

Srebrenom medaljom nagrađen je i Sanel Alagić iz Bugojna ("homogenizirani kajmak s voćem i povrćem").

"O kakvom kajmaku se radi, najbolje govori činjenica da mu je Institut za intelektualno vlasništvo BiH dodijelio patent na 20 godina, što je maksimalan rok vlasničkih prava za tehničku ili tehnološku novinu", navodi se.

Zlatne medalje dobili su Josip Bilić iz Livna ("vertikalna vjetro-turbina s dva rotora"), Vukosava Božić iz Banje Luke ("krevetna kada za održavanje higijene nepomičnih bolesnika") i tuzlanski dvojac doktora tehničkih nauka Omer Musić i Muradif Memić ("ekspanzioni anker s drvenim umetkom").

Srednjoškolac Filip Dujaković iz Banje Luke dobio je bronzanu medalju, za "prozorski držač građevinske skele".

Te medalje dobili su i Azra Hadžić iz Sarajeva ("pazušni umetak-upijač znoja"), Milka Matešić iz Bihaća ("pomada za liječenje psorijaze") i Sašenko Sadiković iz Ljubuškog ("uređaj za bušenje dublje od 12 km"; rekordna dubina od 12.262 m ostvarena je 1989. godine na ruskom poluotoku Kola).

"Prilika je istaći ugled i mjesto koje ima BiH u svjetskom inovatorskom pokretu. Francis Gurry, generalni direktor Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO), primio je četveročlanu delegaciju Svjetske federacije inovatorskih organizacija (IFIA) u kojoj je bio i Husein Hujić, generalni sekretar AIBiH i član Izvršnog komiteta IFIA.

Ovo je bio prvi susret generalnog direktora WIPO-a i predstavnika IFIA otkako je 1997. sa čela WIPO-a otišao Arpad Bogsch, navodi se.