Opasnost od automobila
65

Bešlija: Pješacima, biciklistima i javnom prijevozu treba biti podređeno sve u saobraćaju

N. V.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Nakon što je Sirijac jučer udario dijete automobilom u Sarajevu i pobjegao, oglasila se šefica Kluba Naše stranke u Skupštini KS Vildana Bešlija kazavši da pješacima, biciklistima i gradskom saobraćaju sve treba biti podređeno.
Ona je ponovila svoju reakciju posebno naglašavajući da su najveća opasnost u saobraćaju vozači privatnih auta.

"Ne sumnjamo da će policija naći i sankcionisati krivca, ali, nažalost, to neće uticati na smanjenje broja saobraćajnih nesreća, pogotovo ne onih u kojima stradaju pješaci. Mi moramo iz temelja mijenjati saobraćajnu kulturu, promijeniti svijest prema kojoj vozači sebe doživljavaju kao gospodare tuđih života i smrti i glavne aktere saobraćaja", kazala je.

Ističe kako su glavni akteri pješaci, biciklisti i gradski saobraćaj te da njima sve mora biti podređeno.

"S tim ciljem nastavit ćemo raditi na poboljšanju postojećih i stvaranju novih biciklističkih i pješačkih zona te na poboljšanju gradskog saobraćaja da što više ljudi motiviramo za pješačenje, bicikliranje i vožnju javnim prevoznim sredstvima", rekla je.

Također, istaknula je da će smanjiti i broj nesreća smanjenjem maksimalne brzine, ali i strožim provođenjem zakona kad su u pitanju vozači privatnih auta koji su, kako kaže, "najveća opasnost u saobraćaju".

"Sve to će podići kvalitetu saobraćaja ali i cjelokupnog života. Dokaz za to su brojni evropski gradovi koji su saobraćaj uredili po mjeri pješaka a ne po mjeri vozača", poručila je ona.

Inače, 70-godišnji Sirijac je u naselju Lužani na Ilidži udario dijete (8) i pobjegao s mjesta nesreće. Danas, nakon objavljivanja snimka nesreće, identifikovan je i sankcionisan.