vijesti
3

Bakir Izetbegović na samitu OIC-a

FENA
U Kairu je počeo 12. susret na najvišem nivou šefova država i vlada, članica i država posmatrača Organizacije islamske saradnje (OIC) na kojem učestvuje član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Po završetku svečane ceremonije dočeka brojnih gostiju iz islamskog svijeta, domaćin samita, predsjednik Arapske Republike Egipat Muhammad Mursi, održao je uvodni govor, gdje je poželio dobrodošlicu učesnicima skupa.

Tema ovogodišnjeg samita su brojna važna politička pitanja koja utiču na države članice OIC-a, te ekonomska, socijalna i kulturna pitanja, s ciljem smanjenja siromaštva i ubrzanja razvoja u zemljama članicama, ali i brojni izazovi s kojim se suočava islamski svijet.

Poseban osvrt će biti na palestinsko pitanje i izraelska naselja, te na konfliktne situacije u islamskom svijetu i fenomen islamofobije, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

BiH ima status posmatrača u OIC-u, a član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović će na margini samita imati nekoliko bilateralnih susreta.