Posjeta Budimpešti
25

Američki senatori dobili odbijenicu u Mađarskoj: Članovi Orbanove vlade odbili se sastati s njima

V. K.
Američki senatori i ambasador SAD-a u Budimpešti
Američki senatori i ambasador SAD-a u Budimpešti
Američki senatori koji su za vikend posjetili Mađarsku ostali su razočarani činjenicom da niko od članova mađarske vlade nije želio da se sastane s njima.

Dvostranačka američka delegacija, sastavljena od demokratskih i republikanskih senatora, stigla je u Mađarsku nakon što su prisustvovali sigurnosnoj konferenciji u Minhenu.

Iako su očekivali sastanak s članovima mađarske vlade, a naročito povodom teme koja se tiče ulaska Švedske u NATO, u Budimpešti su senatori naišli na "zid šutnje".

"Razočarana sam što, uprkos zahtjevima koje smo uputili, niko iz vlade nije htio da se sastane s nama", rekla je američka senatorica Jeanne Shaheen.

Također, Shaheen je rekla kako je to veoma neobično.

"Razočarana sam je smatram da je važno razgovarati o američkim i evropskim izborima, ljudskim pravima i ekonomskim odnosima. Amerika je drugi najveći investitor u Mađarskoj", naglasila je.

Senator Chris Murphy također je nedolazak članova mađarske vlade opisao kao zabrinjavajući razvoj događaja.

"Dovoljno smo upoznati s ovdašnjom politikom da znamo da ako Orban želi da se glasanje o ulasku Švedske u NATO desi, onda će se desiti. To je u interesu Mađarske, u interesu NATO-a. Nema razloga da se više odlaže", rekao je.

Povodom odluke članova mađarske vlade oglasio se i ambasador SAD-a u Budimpešti David Pressman.

"Nažalost, određeni broj visokorangiranih zvaničnika mađarske vlade i parlamentaraca Fidesza odbili su se sastati s najvažnijom dvostranačkom američkom kongresnom delegacijom koja godinama dolazi u Mađarsku", zaključio je ambasador.

Iako se nisu sastali sa članovima vlade, senatori su održali niz susreta s opozicionim političarima u Mađarskoj.