sport
60

Zmajevi će se na GSP stadionu u Nikoziji boriti za baraž

Piše: D. B.
Nogometna reprezentacija BiH u utorak igra posljednju kvalifikacijsku utakmicu za Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine, a protivnik će im biti Kipar. Obje reprezentacije uoči posljednjeg kola imaju šanse za baraž, a snage će odmjeriti na GSP stadionu u Nikoziji.

GSP stadion, odnosno Panyprian Gymnastic Association Stadium, nalazi se u Nikoziji na Kipru. Iako se prema međunarodnim standardima smatra malim, radi se o najvećem stadionu na Kipru, čiji kapacitet je 22.859 mjesta. Izgrađen je 1999. godine i dom je dva najveća kluba u Nikoziji APOEL-a i Omonije. Također, na njemu igra i nogometna reprezentacija Kipra.

Ovo nogometno zdanje nosi isto ime kao i stari GSP stadion koji se nalazio u centru Nikozije te je imao kapacitet od 12.000 mjesta.

Na "novom" GSP stadionu su svoje evropske utakmice osim APOEL-a igrali i kiparski klubovi Anorthosis Famagusta, AEK Larnaca, Apollon Limassol i AEL Limassol.

Osim nogometnih utakmica, na stadionu se organizuju različite zabave, krštenja, vjenčanja, koncerti, pa čak i sajmovi.

Rekordna posjeta od 23.043 gledaoca zabilježena je na utakmici između APOEL-a i Omonije koja je odigrana 7. decembra 2002. godine.

Reprezentacija Kipra će danas na ovom stadionu ugostiti reprezentaciju BiH, a utakmica počinje u 20:45 sati. Obje reprezentacije još uvijek imaju šanse za plasman u baraž. Našim Zmajevima pobjeda garantuje baraž, dok im odgovara i remi u slučaju da Izrael ne pobijedi Belgiju. S druge strane, Kipranima igra samo pobjeda i to uz poraz Izraela od Belgije.

Zbog sve boljih igara Kipra u posljednjih nekoliko godina, publika na GSP stadionu je sve brojnija, pa se i večeras očekuje velika podrška s tribina. Lokalno stanovništvo najavljuje da će stadion biti pun, a naših navijača će na tribinama biti između 500 i 1.000.

Utakmica Kipar - BiH počinje u 20:45 sati prema našem vremenu.