sport
525

Zlatni momci stigli u Sarajevo, mali broj navijača na Aerodromu

Klix.ba/Fena
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Zlatni momci stigli su u Sarajevo iz Poljske gdje su se okitili medaljom svjetskog prvaka. Na Aerodromu Sarajevo, gdje je organizovan doček, okupilo se više desetaka navijača, članova porodice Zmajeva i prijatelja. Nažalost, nedovoljan broj!

Najtrofejniji bosanskohercegovački sportski kolektiv osvojio je ukupno svoju 18. medalju, a treće svjetsko zlato. Ponosno su je donijeli iz Poljske, ali nažalost na Aerodromu ih nisu dočekali brojni navijači.

"Bili smo optimisti prije početka prvenstva i kao uvijek najavljivali smo zlato. Ne znam kako bismo se i vratili da ga ne osvojimo. Bilo je teško, imali smo problema na početku prvenstva zbog bolesti šest igrača, o čemu nismo govorili.Imao sam povredu leđa, igrao sam pod injekcijama, jedan naš igrač je imao smrtni slučaj. No, uspjeli smo na kraju", kazao je kapiten bh. reprezentacije Sabahudin Delalić novinarima na Aerodromu.

"S Brazilom smo igrali tešku utakmicu, ali smo rutinski pobijedili. Iznenađeni smo plasmanom Brazila u finale iz razloga što su pobijedili Iran, ali radi se o dobroj ekipi koja se duži niz godina priprema za paraolimpijiske igre u Brazilu. Za njih igraju dva igrača iz validne odbojke koji su imali povrede, jedan je i prvak svijeta u odbojci na pijesku, tako da su to iskusni igrači. No, i mi smo pokazali da imamo dobrih igrača, pogotovo u setu koji smo dobili s 25:7. Mislim da smo ih tada ponizili i pokazali im pravu snagu", dodao je.

Delalić je naveo da će ova ekipa ostati na okupu do paraolimpijskih igara u Brazilu.

"Nakon toga će vjerovatno stariji igrači da se oproste, ali imamo mi kvalitetnih mladih igrača koji mogu nastaviti našim stopama", kazao je Delalić.

Selektor Mirza Hrustemović potvrdio je da je prvenstvo bilo izuzetno teško te da je njegov tim dva puta mogao doživjeti poraz.

"Imali smo dva teška meča u kojima smo mogli izgubiti. Brazil je napravio čudo pobjedom u polufinalu nad braniteljem naslova Iranom i plasmanom u finale gdje nam je pružio veliki otpor. Meč je bio takav da smo jedan set dobili s 25:7, a onda u sljedećem igrali poen za poen. No, na kraju smo slavili", kazao je Hrustemović.

Zmajeve je dočekao gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić koji im je čestitao na uspjehu.

"Čestitam vam povodom vašeg najnovijeg uspjeha, kojim ste dostojanstveno predstavili olimpijski grad Sarajevo i državu Bosnu i Hercegovinu. Podvigom u Poljskoj, još jednu zlatnu medalju utkali ste u nisku najvećih olimpijskih, svjetskih i evropskih rezultata, koji pripadaju vama, a vi je uvijek velikodušno poklanjate svome gradu i svojoj domovini", istaknuo je gradonačelnik Komšić, te dodao da je uspjeh najtrofejnije bh. reprezentacije opravdalo opredjeljenje Grada Sarajeva da finansijski pomogne nastup zlatnih momaka na Svjetskom prvenstvu u Poljskoj.

Osvajanjem zlatne medalje u Elblagu reprezentacija BiH osvojila je sve tri titule na velikim takmičenjima, nakon što je slavila na Paraolimpijskim igrama u Londonu 2012. i Evropskom prvenstvu u Elblagu godinu dana kasnije.