sport
152

Detalji herojske pobjede zlatnih odbojkaša: Neki od reprezentativaca su igrali povrijeđeni

Piše: Am. Dž.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Reprezentativci BiH u sjedećoj odbojci osvojili su zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Poljskoj, a neki od detalja ove herojske pobjede po prvi put su objavljeni u javnosti.

U sali Gradske uprave grada Sarajeva danas je održana press konferencija Saveza sjedeće odbojke Bosne i Hercegovine na kojoj je prisustvovao i gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić koji je zahvalio zlatnim momcima što su državi donijeli još jednu medalju.

"Ne postoji nijedna reprezentacija na svijetu da je osvojila toliko medalja kao naša reprezentacija u sjedećoj odbojci. Zadivljujući je njihov motiv. Uslovi u kojima oni rade su skromni, ali i to njih stimulira za uspjeh", rekao je Komšić.

Kapiten reprezentacije Sabahudin Delalić je istakao da je podvig u Poljskoj bio mnogo veći nego što se to prvobitno mislilo.

"Nismo to htjeli govoriti prije početka SP-a, ali u Poljsku smo stigli sa šest povrijeđenih igrača. Ja sam igrao pod injekcijama, iako sam imao preporuku trojice doktora da ne bih trebao nastupiti. Kod nas je proradio bosanski inat. Poplave koje su se desile u BiH i sve što smo proživjeli na SP-u dalo nam je snagu", rekao je Delalić.

Predsjednik Asocijacije sjedeće odbojke BiH Miralem Zubović čestitao je na medalji našim reprezentativcima.

"Uspjeli su objediniti tri titule, svjetsku, evropsku i paraolimpijsku. Oni već 18 godina osvajaju jedno od većih odličja i oni uvijek imaju motiv novog dokazivanja", rekao je Zubović.

Zlatni odbojkaši su već postavili novi cilj, a to je zlatna medalja na narednim Paraolimpijskim igrama.

"Ne može biti slučajno da smo osvojili 18 medalja, da imamo 30 klubova u sjedećoj odbojci i slično. Razlog je jednostavan. Kada smo krenuli u ovaj projekat imali smo želju da pokušamo na sve moguće načine omogućiti ljudima da se bave sportom i dožive ono što sport daje", rekao je selektor Mirza Hrustemović.