Obilježavanje stogodišnjice
0

Wirz u posjeti Sarajevu i Atletskom savezu BiH

FENA
Hansjorg Wirz
Hansjorg Wirz
Atletski savez Bosne i Hercegovine ove godine je obilježio 100 godina moderne atletike u BiH, 65 godina od održavanja prvog prvenstva BiH u atletici, 45 godina od Balkanskih atletskih igara te 15. godišnjicu održavanja IAAF Atletskog mitinga solidarnosti ''Sarajevo 96'' i obnove Olimpijskog stadiona i Atletskog centra Koševo.

Program obilježavanja započeo je Međunarodnim juniorskim mitingom prijateljstva 23. septembra, a okončan je polovinom oktobra ''Danom šampiona'', manifestacijom koju je svojim prisustvom uveličao legendarni skakač s motkom i potpredsjednik Međunarodne atletske federacije Sergej Bubka.

Povodom obilježavanja godišnjica i krajem još jedne atletske sezone u BiH, Sarajevo i Atletski savez BiH posjetio je predsjednik Evropske atletske asocijacije Švicarac Hansjorg Wirz.

On je na današnjoj konferenciji za medije istaknuo da je i ranije bio upoznat o situaciji u atletskom sportu u BiH, ali da je tek nakon dolaska u Sarajevo spoznao kakvo je pravo stanje i koji su aktuelni problemi u bh. atletici.

Švicarac je zajedno s delegacijom Atletskog saveza BiH posjetio premijera Federacije BiH Nermina Nikšića s kojim je razgovarao o budućnosti bh. atletike.

''Nakon razgovora s premijerom Nikšićem uvidio sam da postoje mnogi problemi nadležnih institucija koji onemogućavaju razvoj atletike. Mi smo spremni pomoći, ali BiH mora ozbiljno shvatiti atletiku kao sport i sama raditi na njenom razvoju. Uvjeren sam da atletika u BiH neće pasti u zaborav'', naglasio je Švicarac.

Predsjednik Evropske atletske asocijacije je istaknuo da organizacija kojom on predsjedava ubuduće želi pružiti veću podršku manjim zemljama u stvaranju boljih uvjeta za rad i razvoj.

Dodao je da je nogomet svugdje u svijetu preuzeo primat nad ostalim sportovima, što ne odgovara razvoju atletike i drugih sportova. On smatra da ljudi moraju imati šire poglede jer ''ne mogu svi biti nogometaši''.