Šah
0

Wang Hao pobjednik turnira”Bosna 2010”

Sarajevo-x.com
Današnjim desetim kolom završen je četrdeseti međunarodni šahovski turnir “Bosna 2010”. Pobjednik turnira je kineski velemajstor Wang Hao, prvi nosilac i jedini učesnik sa rejtingom većim od 2.700 bodova koji je osvojio 8 bodova odnosno 23 po bodovnom sistemu koji se primjenjivao.On je danas vodeći bijele figure igrao na pobjedu protiv svog najbližeg pratioca , ukrajinskog velemajstora Efimenka.

Šahovski turnir"Bosna 2010"svečano je zatvoren večeras u Domu mladih u Sarajevu.Nagrade najboljima u šest kategorija uručio je Mustafa Mujezinović, premijer FBiH ujedno i predsjednik organizacionog odbora turnira.

Pobjednici po kategorijama su:

Prva kategorija

Pobjednik velemajstor Wang Hao iz Kine

2.nagrada Efimenko Zahar, 3.nagrada Viktor Bologan, 4.nagrada Artiom Timofeev, 5.nagrada Vladislav Nevednichy,6.nagrada Gopal Geetha Narayanan ,7.nagrada Liviu Dieter Nisipeanu
8.nagrada Borki Predojević, 9.nagrada Aleksandar Kovačević,10.nagrada Ante Brkić

Kategorija do 2.550 rejting poena

1.nagrada Dmitry Svetushin 2.nagrada Mikhail Panarin 3.nagradaNils Grandelius

Kategorija do 2.400 rejting poena

1.nagrada Josip Rukavina 2.nagrada Alexandre Vuilleumier 3.nagrada Vitomir Arapović

Kategorija do 2.200 rejting poena

1.nagrada Rešad Tutić 2.mjesto Samir Sadiković 3.mjesto Adnan Bandić

Kategorija "žene"

1.nagrada Nadezda Kosintseva 2.nagrada Anđelija Stojanović 3.nagrada Ljilja Drljević 4.nagrada Aleksandra Dimitrijević

Kategorija "Juniori i mlađi" 1.nagrada Ivan Šarić 2.nagrada Niclas Huschenbeth 3.nagrada Vasuf Durarbeyli

Šahovski klub "Bosna“, četvorostruki prvak Evrope, jedan od vodećih šahovskih klubova svijeta, najuspješniji sportski kolektiv u Bosni i Hercegovini, u periodu od 05. do 14. maja 2010. godine u "Domu mladih“ u Sarajevu organizirao je 40. Međunarodni šahovski turnir "Bosna 2010" koji je ove godine definitivno potvrdio činjenicu da je među tri najjača turnira u svijetu. Tradicija koja je započeta davne 1957.godine danas je prerasla u svjetsku vrijednost. Četrdeseti put uspješno je ispisana stranica u šahovskoj historiji Sarajeva.

Ukupan poredak možete pogledati na http://open2010.skbosna.ba/

Na turniru je učestvovalo 169 šahista iz 31 zemlje svijeta što je turnir učinilo atraktivnim, dinamičnim i uzbudljivim sportskim događajem. Na turniru su izmedju ostalog nastupila 44 velemajstora, 2 ženska velemajstora, 39 internacionalnih velemajstora, 3 ženska internacionalna majstora, 21 fide majstor, 2 ženska fide majstora.Nagradni fond turnira imao je visinu od cca 82.500,00 eura što uzimajući u obzir prethodno navedeno opravdano svrstava turnir "Bosna 2010“ medju tri najjača Open turnira u svijetu & medju tri najdugovječnija turnira u historiji šaha.