Boračko jezero
7

FOTO / Više od 50 triatlonaca na međunarodnom takmičenju Kulin ban

Klix.ba
Triatlon asocijacija u BiH u periodu od 31.08. do 02.09.2012. godine uspješno je organizirala sportski triatlon kamp i IX Međunarodni triatlon kup, Kulin ban Boračko jezero 2012. na kome je učestvovalo više od 50 triatlonaca iz BiH, Srbije, Hrvatske, Slovenije i jedna takmičarka iz SAD-a.

Okupljanje takmičara bilo je u petak, 31.08.2012. godine, a glavna utrka je održana u nedjelju, 02.09.2012. godine sa početkom u 14:00 h. Unatoč teškoj i vanrednoj situaciji izazvanoj požarima u bližoj i široj okolini Boračkog jezera, takmičenje je proteklo bez ikakvih ograničenja i poteškoća prema planu i programu. Na ovogodišnjem sportskom triatlon kampu, prvi put su učestvovali takmičari iz Triatlon kluba Split, triatlonci sa Brača i domaći takmičari iz Tomislavgrada.

Stručne sudije su na kraju utrke proglesile pobjednike ovogodišnjeg Triatlon Kupa. Treće mjesto na IX Međunarodnom triatlon kupu Kulin ban Boračko jezero 2012., osvojio je takmičar Ivica Šošić (1956) iz Triatlon kluba Zvonačac (HR) sa vremenom 1:24:07, drugo mjesto pripalo je Karlu Sušiloviću (1994.) iz TK Split (HR) sa konačnim vremenom 1:23:10, dok je prvo mjesto osvojio Mijo Bebić (1978.) takmičar iz TK Split (HR) koji je stigao na cilj sa vremenom 1:14:23. Najbolji takmičar Bosne i Hercegovine je Meho Brkić.
Triatlon asocijacija u BiH će i dalje raditi na promociji turizma i turističkih potencijala Federacije Bosne i Hercegovine. U narednoj godini, shodno finansijskim mogućnostima, TA u BiH planira organizirati triatlon kupove širom Bosne i Hercegovine, proširiti i popularizirati olimpijski sport triatlon u BiH, čime će kao krunu svog postojanja i razvoja triatlona u BiH i šire, u narednoj godini organizirati X Jubilarni međunarodni triatlon kup Kulin ban Boračko jezero 2013. na kojem se očekuje rekordan broj takmičara i posjetitelja.