sport
0

Veliki uspjeh reprezentacije BiH u sportskom ribolovu na SP-u u Poljskoj

Klix.ba
Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sportskom ribolovu nastupila je proteklog vikenda u Poljskoj na 60. Svjetskom prvenstvu u lovu ribe udicom na plovak, ostvarivši izvrsne rezultate.

U pojedinačnoj konkurenciji dr. Muris Đug je na varšavskom kanalu Žeranski osvojio četvrto mjesto, što je najbolji uspjeh ribolovaca iz Bosne i Hercegovine u historiji, a reprezentacija Bosne i Hercegovine osvojila je izvrsno 17. mjesto.

Koliko su značajni postignuti rezultati reprezentacije i pojedinačni uspjeh Đuga, govori i činjenica da nikada ni jedan sportski ribolovac sa prostora bivše Jugoslavije nije postigao ni približan rezultat.

Svjetski šampionat je organizovan u izuzetno jakoj konkurencija 202 takmičara iz trideset i šest zemalja. Đug se plasirao na četvrto mjesto iza velikihsvjetskih imena: Didier Delennoy (FRA), Stive Hemingray (ENG) i Alan Scottorne (ENG).

Nakon prvoga dana Đug je bio ubjedljivo prvi u svjetskoj konkurenciji, sa najbogatijim ulovom. Uspjeh nije izostao ni sljedećega dana, što je izazvala izuzetno veliko interesovanje ribolovaca, ali i medija, s obzirom da Bosna i Hercegovina u sportskom ribolovu nikada nije bila respektabilna ekipa, koja bi mogla konkurisati za neku od medalja.

Međutim, Svjetsko prvenstvo u Poljskoj pokazalo je da na naše takmičare u budućnosti treba ozbiljno računati, s obzirom da se vode ozbiljni razgovori da sportski ribolov skoro postane olimpijski sport.

Žestoko takmičenje trajalo je do samoga kraja drugoga dana, kada je nedostajalo samo malo sreće za osvajanje medalje, jer se u posljednjim trenucima Đugu otkačila riba sa udice na samo pola metra od obale, a upravo ona je bila potrebna za medalju.

Reprezentativci Bosne i Hercegovine iz godine u godinu prave sve bolje rezultate, tako da je ostvareni uspjeh rezultat dugogodišnjeg ozbiljnog rada. Uspjeh se doima još i većim ako se zna da je većina takmičara ribolovaca koji dolaze na svjetska prvenstva odabralo ribolov kao svoju profesiju, dok se bosanskohercegovački takmičari još uvijek sportskim ribolovom bave amaterski.

I pored toga vrhunske tehnike lova, koje naši reprezentativci iz godine u godinu pokazuju na domaćoj i svjetskoj sceni, svrstavaju ih u ovom trenutku među najuspješnije na Balkanu. To pokazuju također i klupski uspjesi. Neposredno pred odlazak na Svjetsko prvenstvo u Poljsku ribolovci iz SRK Rudar Kreka osvojili su treći put zaredom prvo mjesto na Kupu Sente, najvećem i najznačajnijem takmičenju na području bivše Jugoslavije, na kojem sudjeluju ekipe iz cijeloga regiona, te u trajno vlasništvo donijeli prelazni pehar ovoga takmičenja. Upravo iz ove ekipe odabrani su u reprezentaciju najuspješniji članovi, koji su nastupili protekloga vikenda u Varšavi.

Reprezentativni tim je već uigran i iza njega su samo u posljednjih godinu dana izvrsni rezultati. Pored Murisa Đuga iz Tuzle, u sastavu reprezentacije su i Alija Filipović iz Tuzle, Duško Vučenović i Andrija Žunić iz Banja Luke, te Mirsad Bogilović iz Sarajeva. Selektori i treneri reprezentativnog tima Bosne i Hercegovine su Vahid Lelić i Mirsad Filipović, iz Tuzle, te Nermin Piknjač iz Tešnja.