sport
2

Upitno održavanje EYOF-a u Sarajevu i Istočnom Sarajevu

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Delegacija Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine s predsjednikom Marjanom Kvesićem na čelu prošle subote učestvovala je na sastanku Izvršnog odbora Evropskog olimpijskog komiteta (EOC) i na Vanrednoj skupštini EOC-a, u turskom Beleku.

Između ostalih aktivnosti bh. delegacija je održala prezentaciju dosadašnjih aktivnosti na organizaciji Evropskog olimpijskog zimskog festivala mladih - EYOF, koji će 2017. godine biti održan u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

Prema riječima Marjana Kvesića na pres-konferenciji u Sarajevu, i pored kvalitetne prezentacije direktora EYOF-a Samira Avdića, od EOC-a primijećen je vrlo mali pomak u organizaciji ove manifestacije.

"Složena politička situacija u zemlji, manjak vremena i nedostatak finansija su kritični aspekti zimskog EYOF-a Sarajevo i Istočno Sarajevo 2017. OKBiH će svojim aktivnostima ponovo pojačati pomoć gradovima domaćinima Sarajevo i Istočno Sarajevo, organizacijom hitnih sastanaka s nositeljima vlasti u BiH. Rok za navedene aktivnosti OKBiH je 30. august. Izostankom potpore i razumijevanja u smislu promptne akcije mi ćemo zbog vjerodostojnosti OKBiH i bh. javnosti morati da izvijestimo EOC da gradovi domaćini EYOF-a nisu u mogućnosti realizirati preuzete obaveze, jedinstveni je stav OKBiH", kazao je Kvesić.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Član Predsjedništva OKBiH Izet Rađo kazao je da do sada postoji samo deklarativna podrška u vrijeme kada preostaju nepune dvije godine do održavanja EYOF-a.

Prema njegovim riječima izostali su finansijski inputi od svih nivoa vlasti koji su se obavezali, od države, entiteta preko Kantona Sarajevo i gradova domaćina da u potpunosti isprate organizaciju i pripremu ove značajne manifestacije za BiH.

U OKBiH izražavaju nadu i entuzijazam da će ljudi koji obnašaju odgovorne pozicije shvatiti da je ovo velika šansa za BiH na njenom evropskom putu, šansa za njene mlade ljude, za zapošljavanje, promociju i turizam, i da ova šansa mora da bude iskorištena.