Boks
0

Umro bivši svjetski prvak Greg Page

Totalsport
Bivši američki svjetski prvak u teškoj kategoriji u boksu Greg Page, umro je u 51. godini života od posljedica teških ozljeda mozga zadobivenih u zadnjoj borbi karijere 2001. godine.

Page je bio svjetski prvak u teškoj kategoriji po verziji WBA od 1984. do 1985. godine. Posljednju borbu u karijeri imao je 9. marta 2001. godine protiv tada 24-godišnjeg Dalea Crowea u Peels Palaceu u Erlangeru. Page je tada imao 42 godine, a uoči te borbe je ostvario 58 pobjeda i 16 poraza u profesionalnoj karijeri. Nakon 10 odrađenih rundi je pao na pod i nije više ustajao.

Gotovo sedam dana bio je u komi, a nakon toga je pretrpio i moždani udar. Lijeva strana tijela bila mu je paralizirana. Nakon te tragedije je imao niz različitih zdravstenih poteškoća. Dva puta je bio hospitaliziran zbog upale pluća, a tri sedmice u 2005. godini su ga na životu održavali aparati.

Prije dvije godine je dobio 1.200.000 dolara odštete u sporu s bokserskim dužnosnicima Kentuckyja zbog nedostatka adekvatnog medicinskog osoblja na kobnoj borbi.

Njegova supruga Patricia Page pronašla ga je u ponedjeljak ujutro mrtvog u krevetu u njihovom domu u Louisvilleu.

  • Moj je suprug sada na boljem mjestu – rekla je Patricia Page.