Hokej u BiH se budi
0

U Zetri vikend rezerviran za Vukove i Lisice

ZEDA
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Hokej bi uskoro mogao postati novi sportski hit u regiji. Nakon fenomenalnog interesa austrijske, slovenačke i hrvatske sportske javnosti za hokejaškim utakmicama ponovno se budi interes i za bh. hokej, doduše u lokalnim okvirima i samo na sarajevskom ledu.

Za sutra, petak 19. marta u 18.30 sati, u "Olimpijskoj dvorani Zetra" u Sarajevu na programu je prva finalna utakmica bh. hokejaškog playoffa. U gradskom, ali i vječnom, derbiju sastaju se ekipe HK Stari Grad, koji u znak sjećanja na legendarnog olimpijskog Vučka uzeli su nadimak Vukovi iz Starog grada, i Hokejaškog kluba Bosna, koji se mudro kriju iza nadimka Lisice iz Centra.

Za gradski derbi dovoljno je reći da se igra između ekipa dvije općine, koje su suparnice i u gradskom parlamentu. Ipak, sport je taj u kojem nema previše zlobe, ali niti dogovora i sve što imaju reći jedni drugima hokejaši će iskazati na ledu Olimpijske dvorane Zetra.

Lisice bi trebale biti mali favorit playoffa, jer su prvoplasirana ekipa nakon regularnog dijela bh. hokejaške lige. Završnica prvenstva igra se na dvije dobijene utakmice, a revanš utakmica na istom ledu igra se odmah u subotu, 20. marta također u 18.30 sati. Naravno zbog finansijskih razloga u slučaju treće utakmica igrati će se u nedjelju, 21. marta u 18.30 sati. Ovako skučen termin donekle će umanjiti sjaj bh. hokeja, koji je nakon podmlađivanja ekipa na pragu povratka nekadašnjeg kvaliteta, ali je najvažnije da se napokon stiglo do uslova za prvenstveni playoff.

Zanimljivo je da su u klubovima poduzeli dodatne aktivnosti na animaciji ženskih navijačkih skupina Vučica i Lija, i edukaciji mladih ljubitelja hokejaške igre. Dvorana Zetra napokon će biti domaćin sjajne sportske manifestacije na ledu, i to derbija gradskih hokejaških utakmica. Nakon završetka takmičenja BHL lige organizatori takmičenja dodjeliti će prvi pehar pobjedniku Savezne hokejaške lige Bosne i Hercegovine.