U Hotelu "Bristol"
0

U susret 41. Međunarodnom šahovskom turniru "Bosna 2011"

Sarajevo-x.com
Šahovski klub "Bosna", četvorostruki prvak Evrope i najtrofejniji sportski kolektiv u Bosni i Hercegovini, bit će domaćin 41. međunarodnog šahovskog turnira "Bosna 2011" od 3. do 12. maja ove godine. Kao mjesto odigravanja partija pomenute manifestacije odabran je novoobnovljeni Hotel "Bristol".

Ovim turnirom Šahovski klub "Bosna", sada već tradicionalno obilježava 22. maj – Dan prijema Bosne i Hercegovine u Ujedinjene nacije.

Ova desetodnevna manifestacija međunarodnog karaktera je otvorena za sve zainteresovane šahiste iz cijelog svijeta i kao takva privlači veliku pažnju javnosti i medija u Bosni i Hercegovini i svijetu što opravdano svrstava "Bosnine" turnire među tri najpoznatija i najjača u cijelom svijetu. Primjera radi, prošlogodišnji turnir održan u maju 2010. godine okupio je 169 učesnika iz 32 zemlje svijeta. Ove godine očekuje se učešće preko 200 učesnika i preko 500 posjetilaca zainteresiranih za turnir u toku svakog dana trajanja turnira. Turnir će se ove godine igrati pod sloganom "Povuci pravi potez u Sarajevu".

Posebno je značajna činjenica da u organizaciji 41. međunarodnog šahovskog turnira "Bosna 2011" učestvuju dva vrhunska šahovska stručnjaka: Predrag Nikolić i Jasna Šakotić. Nikolić je direktor 41. međunarodnog turnira "Bosna 2011", a Šakotić je glavni sudija turnira. Još jedna potvrda važnosti predstojećeg turnira došla je i od Bakira izetbegovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koji je prihvatio ulogu visokog pokrovitelja takmičenja.

Za sve učesnike i ljubitelje šaha organizatori pripremaju posebnu atrakciju - jednodnevno "Međunarodno prvenstvo u ubrzanom šahu", koje će se održati 07. maja 2011. godine.

Posebno raduje činjenica, za sve one koji nisu u mogućnosti prisustvovati turniru "Bosna 2011", da će biti omogućen direktan prenos partija preko oficijelne web-stranice Šahovskog kluba "Bosna".

Više informacija o predstojećem turniru, kao i način prijave na isti možete pronaći na web-stranici Šahovskog kluba "Bosna" ili na Facebook/Twitter profilu turnira.