sport
225

U BiH sve više poklonika paraglajdinga

FENA
(Foto: FENA)
Iako paraglajding nije za svakoga, sigurno je da skoro svi sa osnovnim atletskim mogućnostima mogu uživati u letu nakon obuke koju provode instruktori s međunarodno priznatim instruktorskim dozvolama, a po standardiziranim programima - kazao je instruktor i predsjednik paraglajding kluba Extremesport Sarajevo Mirvad Zenuni.

Škola letenja za ovu sezonu počela je 5. septembra, a održava se na planini Bjelašnica. Teoretski dio održava se u klupskoj kolibi, a praktični na Prečkom polju i u Babinom dolu na Bjelašnici.

"Obuka obuhvata teoretski dio, odnosno upoznavanje sa paraglajdingom općenito, kao i sa opremom, načinom kopčanja, slaganja..., i traje otprilike 10 do 15 dana. Održava se vikendom, tako da može potrajati i do 2-3 mjeseca, zavisno od vremenskih uslova", pojašnjava Zenuni.

Kako je rekao, obuka obuhvata nekoliko faza, a cilj prve faze jeste da učenik kroz letenje na jednostavnim terenima, izvodeći niske letove i kroz visinsko jedrenje ovlada osnovnim vještinama letenja u neophodnim granicama sigurnosti.

To, dodao je, obuhvata podizanje kupole paraglajdera, održavanje pravca kupole paraglajdera u zaletu, polijetanje, održavanja pravca kupole i izvođenje blagih zaokreta, te izvršenje pripreme za slijetanje sa slijetanjem.

"Drugu fazu obuke čini letenje na visinama većim od 5 m, gdje se učenik uvježbava letenju na većim visinama u cilju savladavanja eventualnog straha od visine, kao i u izvođenju laganih zaokreta do 360 stepeni", kazao je Zenuni i dodao da se visina leta postepeno povećava, u skladu sa sposobnostima učenika.

Tokom druge faze obuke, objašnjava, učenici ovladavaju tehnikom polijetanja sa poletišta, zauzimanje položaja tijela za letenje paraglajderom, izvođenja blagih manevara i tehnikom slijetanja na određeni teren.

Cilj treće faze, kaže, jeste da učenici, između ostalog, ovladavaju općom tehnikom letenja, pravilima letenja na padini, pravu prvenstva kretanja u vazduhu kao i tehnikom slijetanja na određeni teren, dok tokom posljednje faze ovladavaju praktičnim vještinama letenja u zoni, korištenjem termičkih stubova i talasa.

"Za one koji nisu sigurni da li je paraglajding sport za njih, u ponudi imamo opciju jedan trening dan, koji košta 100 KM, i dva trening dana koja koštaju 150 KM", objasnio je i dodao da će već nakon prvog trening dana biti jasno da li neko želi nastaviti s paraglajdingom ili ne.

Prije svega, naglašava on, počinje se s malim visinama, te se do kraja škole visine postepeno povećavaju, da bi na kraju završni ispit bio sa vrha Bjelašnice ili Među stanice, uz nadzor i pratnju instruktora preko radio stanica.

Zenuni s ponosom ističe da se u zadnje vrijeme njihovo jato širi, te da iz dana u dan imaju sve više aktivnih članova.

"U posljednje vrijeme ovaj sport je sve više popularan u BiH, a kod nas u klubu trenutno ima oko 100 članova i 40 aktivnih pilota. Svake sezone broj se obično poveća za 10-tak članova, a radi se o samostalnim pilotima paraglajderima, dok za tandem letove postoji baš velika zainteresovanost, tako da svaki dan imamo pozive", kaže on.

Član kluba Extremesport Sarajevo Irhad Zukić opisuje svoje iskustvo s paraglajdingom i ističe da smo svi rođeni sa strahom od visine, te da je to bio slučaj i s njim. Međutim, kaže da se taj strah izgubi vremenom, odnosno već nakon prvih par "visinaca", a da kasnije ostaje samo uživanje.

"Moj prvi let bio je tandem let s instruktorom, i to je, mogu reći, pravi način da osjetite visinu i ovaj sport", ističe Zukić.

Ozbiljnijih nesreća kaže da nije bilo, te da se inače najviše nesreća u paraglajdingu desi prilikom polijetanja i slijetanja, ali, tvrdi on, u klubu vode računa o tome, tako da se sa školom letenja počinje u nekim idealnijim vremenskim uslovima.