Promjena u SAD-u
62

Transrodna sportistkinja pobijedila na sudu, stiže revolucija u dizanju tegova

N. K.
JayCee Cooper (Foto: Instagram)
JayCee Cooper (Foto: Instagram)
Transrodna sportistkinja JayCee Cooper pobijedila je u sporu koji je zbog diskriminacije pokrenula protiv Federacije za dizanje tegova SAD-a koja joj je prethodno zabranila učestvovanje u takmičenju u ženskoj konkurenciji.

U ovom sporu dolazi i posebna naredba Federaciji za dizanje tegova SAD-a da prestane s diskriminatorskim procesima na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

Organizacija sada ima rok od dvije sedmice da promijeni svoje propise i da dozvoli transrodnim osobama da se takmiče u ženskoj konkurenciji.

Inače, Cooper je slučaj pokrenula još prije četiri godine pred Odjeljenjem za zaštitu ljudskih prava navodeći da je Federacija za dizanje tegova prekršila Povelju o ljudskim pravima tako što je njoj i drugim transrodnim sportistima zabranila učešće u takmičenju u ženskoj konkurenciji.

Dvije godine kasnije je podnijela i zvaničnu tužbu protiv Federacije.

"Bila sam bijesna zbog načina na koji su me tretirali i kako tretiraju cijelu grupu ljudi. Pomislila sam da je zaista dosta. Sada osjećam olakšanje. Mislim da nam je bila potrebna ova pobjeda i osjećam se dobro", rekla je Cooper.

Iz Federacija dizanja tegova SAD-a su poručili kako će razmotriti mogućnost žalbe na ovu odluku suda.