Kvalifikacije za EP
34

Tok utakmice: BiH - Slovačka 1:2

H. H.
Detalji s utakmice između BiH i Slovačke (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: E. M./Klix.ba)
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras je protiv Slovačke na Bilinom Polju u Zenici igrala meč 10. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, a na portalu Klix.ba mogli ste uživo pratiti tekstualni prijenos utakmice.
Kraj utakmice

BiH - Slovačka 1:2

90' - Igrat će se četiri minute sudijske nadokande.

87' - Dvostruka izmjena u našem timu. Ušli su Varešanović i Ziljkić, a izašli Hajradinović i Hamulić.

82' - Sami je finiš utakmice i sve manje nade da ćemo izbjeći novi poraz.

79' - Moglo je biti opasno, ali udarac Mujakića je izblokiran.

78' - Zolotić je ušao u igru umjesto Cimirota i upisao svoj debitantski nastup.

BiH - Slovačka 1:2 (Šatka 71')

71' - GOL! Slovačka vodi 2:1. Nakon kornera Šatka je pogodio mrežu Pirića iz blizine.

63' - Crveni karton za Gojkovića! Naš defanzivac je zaradio drugi žuti karton, te mora ranije u svlačionicu. Šteta, imali smo dobar period igre.

61' - Dobra akcija našeg tima nakon koje je Hamulić šutirao iz okreta, ali ravno u golmana Rodaka.

60' - Dobar pokušaj Demirovića sa 20-ak metara, ali odbranio je slovački golman.

59' - Bilbija je ušao u igru umjesto Prevljaka.

57' - Nakon dva brza gola igra se ponovo umirila.

BiH - Slovačka 1:1 (Boženik 51')

51' - GOL! Slovačka je odmah izjednačila. Pogriješio je Hamulić nakon kornera, a Boženik je iskoristio dobar ubačaj i iz blizine je poravnao na 1:1.

BiH - Slovačka 1:0 (Hrošovski a.g. 49')

49' - GOOOOOOOOOOL! BiH je povela autogolom. Hamulić je sjajno prošao i ubacio s lijeve strane, a Hrošovski je zatresao vlastitu mrežu.

48' - Žuti karton je dobio Bašić.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme.

Kraj prvog poluvremena

BiH - Slovačka 0:0

40' - Prva šansa za naš tim! Hajradinović se namjestio na udarac sa 20-ak metara, ali Rodak je dobro odbranio njegov udarac.

38' - Sve smo bliži kraju očajnog prvog poluvrmena u kojem gotovo nije bilo nijedne šanse.

34' - Žuti karton za Gojkovića.

30' - Sada je opet Škriniar šutirao glavom nakon kornera, ali ponovo bez opasnosti.

24' - Prvo pravo uzbuđenje! Pirić je slabo boksovao loptu koja je došla do Suslova. Na svu sreću, Slovak je pogodio samo vanjski dio mreže.

18' - Suslov je šutirao, ali pored gola.

15' - Slovaci su nešto konkretniji, ali bez pravih šansi.

10' - Igra se uglavnom odvija na sredini terena dok naši navijači skandiraju "Savez napolje".

6' - Prva šansa za Slovačku. Nakon kornera visoko je skočio Škiniar, ali je glavom šutirao preko gola.

4' - Nema uzbuđenja na samom otvaranju susreta.

1' - Počela je utakmica u Zenici pred malim brojem navijača (2.000) i mučnoj atmosferi, a BH Fanaticosi su na samom početku podigli parolu na kojoj je pisalo "Savez napolje.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

20:40 - U toku je intoniranje nacionalnih himni.

20:35 - Očekivano, na tribinama se okupio veoma mali broj gledalaca.

20:30 - Krovna evropska nogometna asocijacija UEFA odredila je službena lica za duel Bosne i Hercegovine i Slovačke u posljednjem kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, a pravdu će u Zenici dijeliti Austrijanac Julian Weinberger.

Tridesetosmogodišnjem Weinbergeru će pomagati njegovi sunarodnjaci Maximilian Kolbitsch i Andreas Witschnigg, četvrti sudija je Stefan Ebner, dok će u VAR sobi sjediti Alan Kijas i Manuel Schuettengruber.

20:25 - U prvom okršaju Slovačke i BiH u aktuelnim kvalifikacijama su slavili Slovaci sa 2:0, a s obzirom da se Slovačka već kvalifikovala na EP, ovaj susret i za njih nema nikakav rezultatski značaj.

20:20 - Selektor je poručio da nemamo bolje igrače od ovoga što trenutno imamo na raspolaganju.

"Onaj ko misli da imamo bolje igrače, živi u zabludi. Pretresli smo sve, imao sam tri spiska, ali to je to što imamo. Ne pričam napamet i ovo su stvari koje svi mogu razumjeti", rekao je Milošević

20:15 - "Nikom porazi nisu prijatni, a najmanje meni. Ni meni ovo sve ne treba, ali niko nije rekao da će put biti lagan. Protiv Luksemburga smo igrali bez pet-šest igrača i razumijem da su navijači ljuti i kivni", rekao je selektor Savo Milošević koji je dodao da četiri-pet igrača strahuje zbog žutih kartona i eventualne suspenzije uoči baraža.

Kao što je od ranije poznato, Zmajevi su nakon oktobarskih utakmica izgubili i teoretske šanse da se kroz kvalifikacije plasiraju na Euro. Međutim, naša selekcija ima mogućnost da se na Euro plasira nakon baraža koji će se igrati u martu.

Milošević je dodao da već u glavi ima tim za baraž kao i način na koji ekipa treba igrati, te je najavio posjete i razgovore s igračima, s obzirom da do marta naš tim neće igrati utakmice.

20:10 - Nakon što smo još ranije ostali bez šansi da se domognemo plasmana na Euro kroz kvalifikacije, sol na ranu su dodala dva debakla protiv Portugala (5:0) i Luksemburga (4:1).

Javnost i navijači su potpuno izgubili povjerenje u našu selekciju, a i na press-konferenciji se gotovo nije govorilo o samoj utakmici sa Slovačkom.

20:05 - Selektori nogometnih reprezentacija Bosne i Hercegovine i Slovačke Savo Milošević s jedne i Francesco Calzona s druge strane su odabrali početne postave za duel na Bilinom Polju.

Milošević je napravio sedam promjena u odnosu na utakmicu sa Luksemburgom koja je odigrana u četvrtak.

Za BiH večeras igraju: Vasilj, Hankić, Zolotić, Tahirović, Rahmanović, Tabaković, Bilbija, Ziljkić, Hadžiahmetović, Kovačević, Stevanović, Varešanović.

Na klupi su ostali: Vasilj, Hankić, Zolotić, Tahirović, Rahmanović, Tabaković, Bilbija, Ziljkić, Hadžiahmetović, Kovačević, Stevanović, Varešanović.

S druge strane Slovake će u meču na Bilinom Polju predstavljati sljedeći nogometaši:

Rodak; Pekarik, Šatka, Škriniar, Hancko; Duda, Hrošovsky, Beneš, Mak, Suslov; Boženik.

20:00 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobro došli na tekstualni prijenos utakmice 10. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine između selekcija Slovačke i Bosne i Hercegovine. Meč se igra na Bilinom Polju s početkom u 20:45 sati.