Tenis
563

Wawrinka pobjedom nad prvim teniserom svijeta osvojio trofej Roland Garrosa

Klix.ba
Stan Wawrinka (Foto: EPA)
Švicarac Stan Wawrinka pobjednik je ovogodišnjeg teniskog turnira Roland Garros. On je trijumfom nad prvim teniserom na ATP listi Novakom Đokovićem u finalnom meču osvojio svoj prvi trofej French Opena i drugi grand slam u karijeri.

Švicarski teniser je slavio nakon tri sata i 15 minuta igre rezultatom 3:1, po setovima 4:6, 6:4, 6:3 i 6:4.

Đoković je i dalje bez jedinog grand slam trofeja koji mu nedostaje, s obzirom da je treći put poražen u finalu Roland Garrosa, a u prethodna dva finala bolji od njega bio je Rafael Nadal, 2012. i 2014. godine.

Iako je Đoković dominirao u prvom setu i bio nepogrešiv u servisu, u drugom se dogodio preokret u korist Wawrinke te mu donio izjednačenje. Đoković je tada, iznerviran svojim greškama koje su uslijedile, slomio reket.

Treći set je protekao je u boljoj igri Švicarca i sa par vezanih vinera nakon kojih je stekao veliku prednost u finišu. Iako je Đoković imao priliku već u narednom gemu napraviti ribrejk, nekoliko pogrešnih lopti ipak je presudilo da se treći set završi sa 6:3 u korist Švicarca.

Porazi u drugom i trećem setu razljutili su Đokovića koji je na pravi način započeo četvrti set. Ipak, Wawrinka se nije predavao i odličnu igru krunisao je velikim trijumfom i naslovom najboljeg tenisera na ovogodišnjem Roland Garrosu.

Wawrinka će se vratiti na četvrto mjesto ATP liste u ponedjeljak, nakon što se pridružio Rogeru Federeru kao drugi Švicarac pobjednik French Opena. Prije Roland Garrosa slavio je 2014. u Australiji i postao tek šesti aktivni igrač koji je osvojio više od jedne grand slam titule.

Tridesetogodišnji Wawrinka, koji je osvojio juniorski Roland Garros 2003., prvi je bivši juniorski prvak koji je podigao trofej u seniorskoj konkurenciji u Parizu nakon Matsa Wilandera 1988.

Roland Garros, finale:

Stan Wawrinka - Novak Đoković 3:1 (4:6, 6:4, 6:3 i 6:4)