Roger Federer
0

"Više slavim 'jedinicu' nego pobjedu nad Murrayjem"

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Najbolji teniser svijeta Roger Federer pobjedom protiv Britanca Andyja Murrayja 3-6, 6-3, 6-1 u 2. kolu A skupine ATP finala u Londonu osigurao je poziciju broj 1 na kraju ove sezone.

Federer na završnom turniru osmorice najboljih tenisera svijeta, ATP Word Tour Finalsu (bivšem Masters Cupu) sudjeluje osmi puta. Četiri puta je slavio naslov pobjednika (2003., 2004., 2006. i 2007. godine), a 2005. godine je izgubio finale od Argentinca Davida Nalbandiana u kojem je imao 2-0 u setovima i 6-5 uz servis u petom setu.

Na svih sedam prethodnih izdanja turnira uvijek je pobjeđivao u 2. kolu, ponovio je to i u Londonu protiv Murrayja kojeg je svladao četvrti puta u destom meču. Tom je pobjedom svoju prednost pred Špancem Rafaelom Nadalom učinio nedostižnom, te će peti puta u karijeri sezonu završiti kao broj 1 na svijetu. Uspijevalo mu je to i konstantno od 2004. do 2007. godine, dok je na kraju prošle sezone gledao u leđa Nadalu...

  • To je fantastično ostvarenje, pogotovo nakon prošle godine u kojoj sam izgubio primat. Danas je konkurencija na vrhu toliko velika i moćna, pa sam još sretniji što sam opet dominirao ovom godinom i igrao na vrhunskoj razini. Osjećam se prekrasno, mislim da ću više slaviti službenu potvrdu prvog mjesta na svijetu na kraju sezone nego samu pobjedu protiv Murrayja – pričao je ushićeni Federer.

Amerikanac Pete Sampras bio je šest godina zaredom broj 1 na svijetu, od 1993. do 1998. godine, a njegov stariji sunarodnjak Jimmy Connors pet puta uzastopno, od 1974. do 1978. godine. Njih dvojica bili su do utorka jedini teniseri od uvođenja kompjutorske rang ljestvice 1973. godine koji su pet ili više godina bili broj 1 na kraju godine, sada im se kao treći pridružio i Federer.

Andy Murray se, pak, novinarima tužio na svoj servis protiv Federera. Ubacio je samo 46% prvih servisa te napravio čak osam dvostrukih pogrešaka.

  • Stvarno sam loše servirao, svatko bi protiv mene izgledao dobro kada mi je početni udarac na ovakvoj razini. Sigurno sam oborio ovogodišnji rekord po broju dvostrukih pogrešaka. Ipak, najvažnije je plasirati se u polufinale. Lani sam dobio sva tri meča u skupini, pa sam izgubio u polufinale. Ove godine bih mogao osvojiti turnir, možda čak i s dva poraza u skupini – izjavio je Murray.

S takvim scenarijem sigurno se ne bi složio Federer, koji predvodi skupinu s dvije pobjede. Murray i Argentinac Juan Martin del Potro imaju po pobjedu i poraz, a Španac Fernando Verdasco također može do polufinala ako mu se poklope rezultati u 3. kolu, iako je izgubio oba dosadašnja meča.