Tenis
158

Večeras finale US Opena: Hercegovac protiv Japanca

Piše: E. G.
Marin Čilić i Kei Nishikori (Foto: EPA)
Marin Čilić i Kei Nishikori (Foto: EPA)
Finalni meč US Opena, jednog od najvećih i najpopularnijih turnira u ovom sportu, igrat će se večeras s početkom u 23 sata po našem vremenu.

Ovogodišnje finale je zanimljivo po mnogo čemu. Marin Čilić koji igra pod zastavom Hrvatske i Japanac Kei Nishikori odmjerit će snage nakon spektakularnih pobjeda u polufinalnim mečevima.

Nishikori je više nego zasluženo došao do finala pobjedivši svjetskog broj jedan, Srbijanca Novaka Đokovića 6:4, 1:6, 7:6(4), 6:3. Fantastična igra donijela mu je finale, iako to mnogi nisu očekivali. Ovom sjajnom pobjedom Japanac je ujedno postao i prvi Azijat koji će igrati finale US Opena.

S druge strane, Marin Čilić je protiv Rogera Federera odigrao meč života. Potpuno neočekivano ovaj Hercegovac, inače rođen u Međugorju, savladao je legendarnog Rogera Federera sa 6:3, 6:4, 6:4.

U finalu će se tako naći šesnaestoplasirani Čilić na ATP rang-listi i jedanaestoplasirani Nishikori. Ovo će biti osmi put da se njih dvojica sastaju. U prethodnim mečevima Čilić je slavio dva puta, a najbolji japanski teniser pet puta.

Kada je u pitanju US Open, njih dvojica su na tom turniru u New Yorku dva puta igrali, i to 2010. godine kada je pobijedio Nishikori i 2012. kada je pobijedio Čilić.