Tenis
0

Uvodi se video snimak u tenisu

FENA
Otvoreno prvenstvo Sjedinjenih Američkih Država u tenisu biće prvi Grand Slam turnir na kojem će se koristiti video snimak na osnovu kojeg će sudija odlučivati u spornim situacijama, objavio je američki list New York Times u ponedjeljak.

List prenosi da će Teniska asocijacija Sjedinjenih Američkih Država (USTA) u ponedjeljak formalno najaviti novu praksu na mečevima.

"Željeli smo tačnu procjenu i pouzdanu tehnologiju kao i da navijači budu dodatno zainteresovani, mislim da smo ovom odlukom ispunili oba cilja," rekla je Arlen Kantarian, izvršni direktor USTA-e.

WTA i ATP turniri će također redovno početi da koriste video snimak, počevši od Nasdaq-100 turnira u Key Biscayneu, 22. marta. Teniseri će imati dva puta priliku u svakom setu da traže korišćenje snimka. Kompjuterski snimak situacije vidjeće se na sudijskom ekranu, kao i na stadionskom monitoru i na televiziji. Ukoliko je sumnja bila opravdana igrač zadržava da i dalje tokom istog seta dva puta traži snimak, a ukoliko nije u pravu gubi jedan zahtjev.