Vraća se na ATP vrh
48

Sjajni Alcaraz odbranio Masters titulu u Madridu i najavio prestizanje Đokovića

D. P.
Alcaraz je slavio protiv velike senzacije Struffa (Foto: EPA-EFE)
Alcaraz je slavio protiv velike senzacije Struffa (Foto: EPA-EFE)
Sjajni španski teniser Carlos Alcaraz pobjedom nad Jan-Lennardom Struffom (6:4, 3:6 i 6:3) odbranio je titulu na Masters 1000 turniru u Madridu čime je sebi zagarantovao povratak na čelo ATP liste ukoliko se pojavi na predstojećem turniru u Rimu.

Alcaraz je u Madridu stigao do 10. ATP titule u karijeri, a postao je tek drugi igrač nakon Rafaela Nadala koji je na velikom turniru u Madridu odbranio titulu.

Španski teniser već u prvom gemu imao je break, ali se Struff vratio. U sedmom gemu napravio je još jedan break, ali ovoga puta ga sačuvao za prednost u setovima od 1:0.

Drugi dio igre mnogo bolje otvara Nijemac, koji je ove sedmice u Madridu odigrao tenis života, te došao do vodstva od 3:0. Uz manje probleme u petom gemu, uspio je da sačuva svoj servis i prednost breaka te da odvede meč u odlučujući treći set rezultatom 6:3.

Ključni je bio četvrti gem trećeg seta gdje je Alcaraz napravio break. Ovoga puta Struff se nije uspio vratiti i 20-godišnji Španac dolazi do nove velike titule.

Ono što je najvažnije, Alcaraz će sigurno preuzeti prvo mjesto ATP liste od Novaka Đokovića. Naime, potrebno mu je samo da se pojavi na Mastersu u Rimu i započne svoj prvi meč te će tako prestići Novaka Đokovića.

To mu donosi činjenica da prošle godine nije nastupio na Mastersu u Rimu i osvajanje prvih bodova u Vječnom gradu značit će da prestiže Đokovića. S druge strane, Struff je napredovao na 28. mjesto ATP liste nakon finala u Madridu.