Tenis
3

Serena Williams i Đoković najbolji teniseri u 2013.

Totalsport
Novak Đoković i Serena Williams (Foto: AFP)
Novak Đoković i Serena Williams (Foto: AFP)
Međunarodna teniska federacija (ITF) izabrala je 32-godišnju Amerikanku Serenu Williams za najbolju teniserku svijeta, te 26-godišnjeg Srbijanca Novaka Đokovića za najboljeg tenisera.

ITF je Serenu Williams po četvrti puta izabrao za primadonu svjetskog tenisa, a drugi put zaredom. Ove godine je Serena Williams bila praktički nepobjediva. Dobila je 78 od 82 meča, te osvojila rekordnih 11 WTA turnira, među kojima i dva Grand Slam naslova, Roland Garros i US Open.

Ukupno na svom kontu ima 17 osvojenih pojedinačnih Grand Slam turnira. Sezonu je završila osvajanjem WTA Championshipsa.

Novak Đoković je izabran za najboljeg svjetskog tenisera treću godinu zaredom, iako mu je Španac Rafael Nadal preoteo status prvog igrača na ATP listi.

U ITF-ovom obrazloženju stoji kako Đoković svoju tijesnu pobjedu nad Nadalom u ovom izboru može zahvaliti kontinuitetu na Grand Slam turnirima i  predstavama u završnici sezone. Osvojio je treći uzastopni, te ukupno četvrti naslov pobjednika Australian Opena, bio je finalist Wimbledona i US Opena, dok je na Roland Garrosu igrao u polufinalu. Osvojio je sedam turnira ove godine, uključujući ATP World Tour Finals, te je dobio svih sedam pojedinačnih mečeva u Davis Cupu, u kojem je Srbija bila finalist.

"Čast mi je što me je ITF izabrao za najboljeg igrača svijeta treću godinu zaredom. Imao sam odličnu sezonu, uspio sam je okončati na vrhunski način, što će mi poslužiti kao dobra platforma za iduću godinu", izjavio je Đoković.

Američki blizanci Bob i Mike Bryan imenovani su za najbolji par deseti put u zadnjih 11 godina, dok su Talijanke Sara Errani i Roberta Vinci drugu godinu uzastopno proglašene za najbolju žensku kombinaciju. Švicarka Belinda Bencic i Nijemac Alexander Zverev odabrani su za najbolju juniorku i najboljeg juniora svijeta.